Start / Ontwikkelingen / Snelwegen veiliger door zonne-energie

Snelwegen veiliger door zonne-energie

De prijswinnaars van de Accenture Innovation Awards 2011 zijn bekend. Roadled uit Apeldoorn heeft met z’n nieuwe ledlampjes op zonne-energie voor vangrails een prijs in de wacht gesleept.

Automatiseerder Accenture organiseert elk jaar een innovatieprijsvraag. Aan deze lustrumeditie, waarbij eind vorige week in de RAI in Amsterdam een juryprijs en een publieksprijs werden uitgereikt in zes verschillende categorieën, deden 1250 inschrijvers mee.

In de categorie Energy is Roadled uit Apeldoorn geëindigd als eerste voor de juryprijs. Directeur Van de Starre van Roadled ontwikkelde ledlampjes met een zonnepaneel om bij te dragen aan de verlichting van snelwegen. Rijkswaterstaat heeft de solarlampjes een jaar lang getest op knooppunt Waterberg, de kruising van de A12 en de A50 bij Arnhem. Daarbij liep het aantal aanrijdingen en ongelukken fors terug. Rijkswaterstaat geeft de proef een vervolg op knooppunt Waterberg en knooppunt Grijsoord.

De solarledlampjes zijn volgens de jury uniek, duurzaam en CO2-neutraal, simpel en goedkoop en functioneel. De verlichting is relatief goedkoop, snel te installeren en voordelig in onderhoud en energieverbruik.

Bron: Refdag