Start / Ontwikkelingen / Slim laden! Geïntroduceerd door BMW

Slim laden! Geïntroduceerd door BMW

BMW introduceert een systeem voor het zo optimaal mogelijk laden van voertuigen met zonne-energie op de Consumer Electronics Show CES in Las Vegas.
De oplossing is bedoeld voor het zo voordelig mogelijk thuis laden van elektrische en plug-in hybride auto modellen. Het systeem benut bij voorkeur energie van zonnepanelen, maar bij het ontbreken daarvan kiest het voor laden tijdens de uren met het goedkopere nachttarief.

Slim-laden-bmw

Groene energie zonder zorgen
BMW stelt de eerste autofabrikant te zijn die een dergelijke oplaadservice biedt. Projectmanager Julian Lienich: ‘Het doel is elektrische mobiliteit zo voordelig mogelijk te maken met gebruik van groene energie, zonder dat gebruikers er omkijken naar hebben.’De presentatie op de elektronicabeurs is in samenwerking met energiemaatschappij Beegy opgezet. Een met zonnepanelen bedekte carport levert stroom aan de BMW i Wallbox, die is ontwikkeld om BMW i modellen thuis op te laden. Aan de hand van de zonkracht en het elektriciteitsnetwerk thuis bepaalt het systeem automatisch de efficiëntste laadoptie.

Laden volgens weervooruitzicht
De benodigde data komen van Solarwatt en Kiwigrid. Een beeldscherm op de beursvloer in Las Vegas toont de actuele weersvooruitzichten met de te verwachten zonkracht, zodat bezoekers kunnen zien hoe het oplaadsysteem van BMW i deze verwachting benut om oplaadtijden optimaal te managen. En als de zon niet schijnt, schakelt het systeem over op de tijden met goedkope stroom van het thuisnet.

Energieopslag gebruikte batterijen
Verder toont BMW een systeem voor de energieopslag in gebruikte BMW i-batterijen, die op deze manier een tweede leven krijgen. De zonne-energie van overdag kan in deze opslagunits worden opgeslagen en is vervolgens ’s avonds en ’s nachts beschikbaar voor het laden van de batterijen in de auto. De batterijen kunnen ook dienen voor aanvullende elektriciteitsvoorziening in huis.

Bron: www.cobouw.nl