Start / Informatie / U heeft schaduw? Smart modules 2.0, beter dan optimizers!

U heeft schaduw? Smart modules 2.0, beter dan optimizers!

Heeft u last van schaduw op uw dak? Er is nu een oplossing!

Zoals u misschien weet is schaduw op de zonnepanelen nadelig voor het rendement. Daarnaast kan schaduw schade toebrengen aan de zonnepanelen, zo is schaduw regelmatig de oorzaak van hotspots. Helaas is het daarom vaak niet mogelijk om een dak helemaal vol te leggen met zonnepanelen. Bijvoorbeeld naast een dakkapel of dicht langs een schoorsteen. Natuurlijk was er al de oplossing van SMA OptiTrac en later de bekende SolarEdge systemen. Maar beide systemen hebben nadelen.

Het nadeel van de OptiTrac: het moet aangezet worden op de omvormer en dit kost rendement, dus mocht de zon later op de dag wel gunstig staan, verliest u toch nog een paar procenten of u moet de OptiTrac dagelijks aan/ uit zetten. Het nadeel van SolarEdge: Het is vrij prijzig, het gaat als snel om honderden euro’s extra.. en ze optimaliseren slechts per 1 zonnepaneel. Ook al ligt er maar een klein gedeelte van het zonnepaneel in de schaduw, zal dit alsnog invloed hebben op 1 totaal paneel. Met de nieuwe Smart Modules is er een oplossing…

Voorbeeld-schaduw-zonnepanelen
Bron: http://www.sma-benelux.com/nl_BE/kenniscentrum/

Gelukkig staan de ontwikkelingen niet stil ..

Nieuw zijn de Smart Modules 2.0. Een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van meerdere chips per zonnepaneel, hierdoor wordt 1 zonnepaneel opgedeeld in meerdere zones om te optimaliseren. Een ander voordeel van deze technologie is dat het de noodzaak voor bypass-diodes vervangt en daarmee hot spots elimineert  en tevens de impact van vermogensdegradatie minimaliseert. Zo wordt de technologie steeds geavanceerder. Van optimalisatie per string panelen, naar optimalisatie per paneel, naar optimalisatie per 20 cellen.

Het voorbeeld hieronder laat de werking zien:

Jinko-Maxim

  • Plaatje 1 geeft de invloed van schaduw weer op een serie zonnepanelen.
  • Plaatje 2 laat de werking zien van optimizers (bijvoorbeeld SolarEdge)
  • Plaatje 3 laat zien hoe de nieuwe smart modules het zonnepaneel optimaliseren

Jinko zonnepanelen in samenwerking met Maxim

Een merk dat deze nieuwe technologie aanbiedt is Jinko. Deze zonnepanelen met een vermogen van 270 Wp en volledig zwart, worden per cel-string van 20 cellen geoptimaliseerd middels een chip van Maxim Integrated. Een voordeel van deze Jinko – Maxim panelen is ze aangesloten kunnen worden op alle types omvormers. Jinko Solar heeft meer dan 10.000 mensen in dienst en heeft fabrieken in Shangrao (Jiangxi) en Haining (Zhejiang). Jinko Solar heeft vestigingen in Duitsland, Zwitserland, Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten(USA). Jinko Solar staat sinds mei 2010 op de New York Stock Exchange (NYE: JKS). Daarnaast is Jinko opgenomen in de Tier1 lijst van Bloomberg, hierin wordt o.a. de financiële stabiliteit van producenten bekeken aan de hand van tientallen criteria.

Productspecificaties

Het zonnepaneel:

  • 270 Wattpiek P-60-J4
  • Monokristallijn Black 1650 x 992x 35
  • Module efficiency: 16.0 % (de verhouding tussen formaat en aantal Wp)
  • Productgarantie: 10 jaar
  • Gewicht: 19 kilogram

Natuurlijk kan MetDeZon u deze zonnepanelen van Jinko in combinatie met Maxim ook bieden. Wij adviseren u graag of deze zonnepanelen ook voor u de juiste oplossing zijn.. Mocht u overigens vragen hebben, dan horen wij die natuurlijk ook graag: via chat, telefoon, email of komt u eens bij ons langs in de showroom. Ons adres:

De Volger 6
1483 GA
De Rijp (net boven Amsterdam)

Als u ons even van te voren belt wanneer u langskomt, dan zorgen wij dat de koffie klaar staat..