Start / Ontwikkelingen / Robots poetsen zonnepanelen zonder water

Robots poetsen zonnepanelen zonder water

washrobot
Israël zet zelfvoorzienende robots in om de zonnecentrale in de Negev-woestijn schoon te houden. Zand- en stofstormen maken de zonnepanelen snel vuil.

Het Israëlisch bedrijf Ecoppia ontwikkelde een schoonmaakteam van bijna honderd ‘Ecoppia E4’ robots voor het Ketura Sun zonnepanelenpark. De E4’s gebruiken geen water tijdens het poetsen en voorzien in hun eigen energiebehoefte. Zonnepanelen zijn gevoelig voor stof en vuil. De efficiëntie kan tot 35 procent afnemen wanneer deze niet goed schoon zijn.

Inzet van robots
De door Ecoppia ontwikkelde robots gaan pas aan het werk als het donker wordt. Hierdoor verliest het park geen kostbare zonuren. De Ecoppia E4’s gebruiken een zachte, roterende microvezeldoek die de panelen schoon blaast. Tijdens het hele proces is geen druppel water nodig. Overdag gaat het robotteam onder de zonnepanelen in slaapstand, waar het wordt opgeladen door de eigen zonnestroom.

Vijf dagen schoonmaak
Het veld telt 18.500 zonnepanelen. Wanneer het park door mensenhanden wordt schoongemaakt, duurt dat vijf dagen. Daarom gebeurde dat slechts negen keer per jaar. De ploeg werkte overdag en de zonnecentrale was tijdens het poetsen grotendeels uitgeschakeld. De handmatige aanpak vergde veel water en verhoogde de kans op schade.

En de zonnepanelen op uw dak?
Deze zijn onderhoudsvrij. Doordat de panelen schuin worden geplaatst, regent vuil er bij de eerste regenbui gewoon weer vanaf. Je hoeft dus niet met een schoonmaakdoek het dak op.

Bron: DuurzaamBedrijfsLeven.nl