Start / Ontwikkelingen / Print een zonnecel op je tissue

Print een zonnecel op je tissue

MIT-onderzoekers hebben een zonnecel ontwikkeld die je op papier kunt printen en zeer stressbestendig is. Het werkt zelfs op een tissue en een oude krant. Zo robuust zijn de nieuwe zonnecellen die onderzoekers van MIT uit de printer lieten rollen. Om aan te tonen dat de nieuwe technologie tegen een stootje kan, werd een stuk papier met zonnecel duizend keer opgevouwen, waarna hij nog steeds dezelfde hoeveelheid energie opwekte.

Bij het maken van de cellen wordt gebruikgemaakt van dampen in plaats van vloeistoffen, die vaak bij andere printmethodes worden gebruikt. Daarnaast loopt de temperatuur tijdens het printproces op tot 120 graden, wat relatief koel is voor het printen van een zonnecel. Deze milde omstandigheden zorgen ervoor dat de cel op zeer kwetsbaar materiaal kan worden geprint.

Als afdrukken van een foto
MIT benadrukt ook dat de kosten erg laag zijn voor het printen van een dergelijk product. Hoe laag vertellen ze er niet bij, maar ze vergelijken het met het afdrukken van foto’s. Zo simpel is het echter niet. Er zijn vijf lagen materiaal nodig om de cellen succesvol te laten werken. Bovendien wordt gewerkt met maskers tijdens het aanbrengen. Ook moeten we niet denken dat we thuis even een celletje op papier zetten. Het hele proces vindt namelijk plaats in een vacuümgezogen kamer. Daarnaast is papier natuurlijk niet het ideale materiaal om mee te nemen in het natte, stormachtig Nederland. Daar hebben de onderzoekers wel over nagedacht. De cellen kunnen met weinig kwaliteitsverlies worden gelamineerd of worden geprint op een dunne versie van PET in plaats van op papier.

Klaar voor gebruik?
Nou, de technologie moet nog wel worden gefinetuned. De cellen hebben nu een efficiëntie van slechts 1 procent. Dat is genoeg om een kleine gizmo van stroom te voorzien, aldus MIT.

Kijk hieronder hoe een zonnecel wordt opgevouwen als een vliegtuigje.