Start / Ontwikkelingen / Philips wil donkere straat veroveren met zonne-energie

Philips wil donkere straat veroveren met zonne-energie

’s Werelds grootste lichtconcern Philips en de Veldhovense chipmaker NXP hebben straatlampen met ledverlichting ontwikkeld die, volledig gevoed door zonne-energie via collectoren en kleine batterijen, voor het eerst een nacht lang fel branden.

“Ze werken volledig autonoomitair en zijn allereerst bedoeld voor plaatsen waar helemaal geen elektriciteitsnet is of waar zo’n net niet betrouwbaar genoeg is”, aldus de zegsman van NXP over het prototype dat de komende jaren 1,6 miljard mensen ’s nachts voor het eerst zou kunnen verlichten. Vooral in ontwikkelingslanden en afgelegen bergstreken in Europa proberen de Hollanders het zuinige licht te verkopen.

Verlichting gevoed door zonnecollectoren is niet nieuw. Veel modellen combineren nog de zonnecel met stroomvoeding. De Brabantse samenwerking probeert de meest krachtige en zuinige vorm te naderen: de door zonnecellen opgewekte gratis elektriciteit gaat voor 98% in de batterijen. Die energie wordt door de zuiniger chip en batterijen ’s avonds minimaal gebruikt om de ledlampen te laten branden, die op zichzelf ook al 60 tot 80% zuiniger werken.

Vanwege de grotere kracht van ledlampen kunnen deze volgens beide bedrijven tot vijftig meter uit elkaar staan. Vanwege die zuiniger werking zouden ze een alternatief voor de gewone straatlamp zijn geworden.