Start / Ontwikkelingen / Philae doet winterslaapje

Philae doet winterslaapje

PhilaeBlog2De kans is groot dat komeetlander Philae weer wakker wordt. De wat onhandige plek waar hij geland is kan later nog gunstig blijken. Dat stelt Stephan Ulamec, verbonden aan het Duitse Centrum voor Lucht-en Ruimtevaart.

Het was al bekend dat er na de landing weinig energie van de batterij over zou zijn en de lander belandde daardoor in een diepe slaap. Het was de bedoeling dat Philae zou overschakelen op zelf opgewekte zonne-energie. Maar door de landingsplek blijkt het lastig om voldoende zonlicht op te vangen. Waarschijnlijk staat hij momenteel in de schaduw van een klif.

Het goede nieuws is dat het de onderzoekers gelukt is om Philae iets te roteren zodat het grootste zonnepaneel van de lander nu op de zon is gericht. De zonnepanelen kunnen waarschijnlijk meer zonlicht opvangen. Het is wachten op het moment waarop de batterij aan boord van Philae opnieuw door zonlicht is opgeladen.

De verwachting is dat de lichtinval op de komeet in de zomer van 2015 sterk genoeg zal zijn om te kunnen opladen. De landingsplek zal tegen die tijd goed van pas komen. Oververhitting is minder snel een probleem nu Philae deels in de schaduw staat.

Benieuwd trouwens hoe de landing klonk? Beluister dat hier:

Bron:www.scientias.nl