Start / Ontwikkelingen / Parkeren op zonne-energie op Aruba

Parkeren op zonne-energie op Aruba

ORANJESTAD – In navolging van de experimenten op een fietspad in Noord-Holland, wil TNO ook aan de slag op Aruba. In het nieuwe filiaal van TNO-Cariben wordt hard gewerkt aan een met een volledig duurzame woonwijk op Aruba. De energie zal worden opgewerkt door een wegdek van een parkeergarage uit zonnecellen.

De parkeerplaats levert energie aan de woonwijk. In de toekomst kan de opgewekte energie wellicht worden gebruikt om elektrische auto’s op te laden. In de duurzame woonwijk worden naast de ‘solarparkeerplaats’ ook proeven gedaan om energie uit rioolwater en afval te halen.

TNO wil op Aruba allerlei technieken testen die zijn bedoeld voor de Cariben en de Zuid-Amerikaanse markt. „Je denkt al snel dat de condities hier perfect zijn voor het gebruik van zonnepanelen maar het tegendeel is waar”, aldus Jan Ebbing van de TNO-afdeling Cariben op Aruba. „De zon en zoute lucht maken het hier tot een zeer agressief milieu; de hitte verlaagt het rendement en het zout tast alles sterk aan. Eigenlijk zijn commerciële zonnepanelen vooral ontwikkeld voor een gematigd klimaat zoals in Europa.”

Een ander idee is om te kijken in hoeverre je hier algen kunt kweken en verwerken tot grondstof voor brandstof, voedsel en medicijnen. Aruba heeft optimale groeicondities door veel licht en warmte voor bepaalde waterplanten. Als je daar een productie voor kunt opzetten, kan Aruba ook bio-grondstoffen gaan uitvoeren en daarmee geld verdienen. Nu verdient het eiland bijna niets met export, omdat er behalve de aloë veraplant bijna niets wordt uitgevoerd.

Bron: RD.nl / ANP