Start / Nieuws / Nieuwe robots verhogen opbrengst zonnepanelen

Nieuwe robots verhogen opbrengst zonnepanelen

qrobotDe start-up Qbotix investeert 12 miljoen dollar in de productie van zijn robots. De robots worden ingezet om zonnepanelen ten allen tijde op de zon gericht te houden, wat de efficiëntie van de panelen aanzienlijk vergroot.

Het geld is beschikbaar gesteld door verschillende investeerders, waaronder E.On en Iberdrola. Dankzij de investeringen hoopt Qbotix in staat te zijn de ‘SolBot’-robots sneller en efficiënter te kunnen produceren. De SolBot is al getest in een testopstelling in een zonnepark. Hierbij is een rails aangelegd waarover de robot zich kan bewegen. De robot stelt vervolgens iedere 45 minuten de hoek waaronder de zonnepanelen staan aan, zodat deze perfect op de zon gemikt zijn. De robots kunnen de opbrengst van een zonnepark met 20% vergroten.

Zonnepanelen die zich aanpassen aan de stand van de zon zijn overigens niet nieuw. In grote zonneparken is ieder zonnepaneel doorgaans voorzien van een aparte motor die het paneel telkens in de juiste positie plaatst. De zonnepanelen worden hierdoor echter ook extra kostbaar. De SolBot doet hetzelfde werk. Eén robot kan daarnaast meerdere zonnepanelen bijstellen. Hiermee maakt de SolBot de motoren in zonnepanelen overbodig. Zonnepanelen die in een zonnepark worden gebruikt kunnen hierdoor een stuk goedkoper worden.

Bron: VisionAndRobotics.nl