Start / Nieuws / Nieuw zonnevliegtuig maakt zich klaar voor wereldreis

Nieuw zonnevliegtuig maakt zich klaar voor wereldreis


Een tweede versie van de Solar Impulse, een vliegtuig dat louter op zonne-energie vliegt, is momenteel in opbouw in Zwitserland. Het toestel wordt op 9 april voorgesteld en zal begin 2015 aan een wereldreis beginnen.

De eerste versie van Solar Impulse maakte in 2012 een vlucht van 24 uur, waarmee een droom van avonturier Bertrand Piccard uit kwam. De Zwitser bracht als eerste een ballonvaart rond we wereld tot een goed einde en is ook de drijvende kracht achter het Solar Impulse-project waaraan onder andere Solvay meewerkt.

‘Het is voor ons een vliegend laboratorium’, zegt Jacques Van Rijckvorsel, die zich binnen Solvay bezig houdt met het project. Het toestel bevat tal van producten die Solvay ontwikkeld heeft, gaande van onderdelen van zonnecellen en batterijen tot smeermiddelen en lichte composietmaterialen.

Het eerste toestel had een spanwijdte van 63 meter en woog 1.600 kilo. Het nieuwe toestel zal alleszins groter zijn. In 2015 staat een wereldreis op de agenda. Van Rijckecvorsel schat dat het vliegtuig dan 25 dagen in de lucht zal hangen.

Bron: Tijd.be