Start / Ontwikkelingen / Nieuw record voor flexibele zonnecellen

Nieuw record voor flexibele zonnecellen

Wetenschappers van een Zwitsers laboratorium zijn er in geslaagd om flexibele zonnecellen te ontwikkelen met een recordrendement.

De nieuwe flexibele zonnecellen zetten 20,4 procent van opgevangen zonlicht om in elektriciteit. Dat melden de makers van het Zwitsers Federaal Laboratorium voor Materiaalkunde en Technologie. Bij de ontwikkeling maakten ze gebruik van materiaal dat bestaat uit koper, indium, gallium en seleen.

Buigzaam
De efficiëntie van de nieuwe flexibele zonnecellen is een grote vooruitgang ten opzichte van het oude record, dat op 18,7 procent stond en in mei 2011 door dezelfde onderzoekers werd bereikt. Flexibele zonnecellen zijn lichter en buigzamer zijn dan traditionele zonnepanelen. De cellen kunnen daardoor relatief eenvoudig worden verwerkt in andere producten zoals dakpannen, gevels, of zelfs zonneschermen.

Glazen paneel
Tot nu toe waren flexibele zonnecellen nog veel minder efficiënt dan traditionele zonnepanelen die bijvoorbeeld een fundament van glas hebben. Het in Zwitserland ontwikkelde flexibele materiaal overtreft voor het eerst de efficiëntie van panelen met zo’n glazen fundering. De meest efficiënte zonnepanelen ter wereld zijn gebaseerd op zogenaamde SJ3-zonnecellen. Deze zijn niet flexibel en behalen een rendement van 44 procent.

Bron: NU.nl/Dennis Rijnvis