Start / Nieuws / Nederlander weet niet wat zonnepaneel kost

Nederlander weet niet wat zonnepaneel kost

euriesVier op de tien Nederlanders overschatten de aanschafprijs van zonnepanelen en nog eens 40 procent denkt dat de kosten lager zijn dan in werkelijkheid.

Dat blijkt uit onderzoek van GfK onder 1.064 huishoudens, in opdracht van Milieu Centraal.

Een systeem van zes zonnepanelen inclusief omvormer kost circa 2.900 euro, dat levert jaarlijks circa 300 euro aan stroom op. Volgens Milieu Centraal is het rendement van een investering in zonnepanelen vergelijkbaar met 6 procent spaarrente. Tien procent van de Nederlandse huishoudens is van plan om het komende jaar zonnepanelen te kopen.

Zonnepanelen
De intentie tot aanschaf van zonnepanelen is hoger bij woningbezitters dan bij huurders, respectievelijk 14 en 4 procent. Volgens de voorlichtingsorganisatie is de belangstelling toegenomen, doordat de prijs de afgelopen vijf jaar is gehalveerd. Momenteel is 7 procent van de Nederlandse huishoudens in het bezit van zonnepanelen.

Btw
Woningeigenaren met zonnepanelen kunnen een deel van hun stroom leveren aan het energienet en krijgen daarvoor een vergoeding van de energieleverancier.

Omdat zij door de Belastingdienst als ondernemer worden aangemerkt kunnen particulieren de btw over de zonnepanelen terugvragen. Zij zijn vervolgens wel verplicht om elk kwartaal btw-aangifte te doen, anders dreigt een naheffting van ruim 5.000 euro.

Vereniging Eigen Huis heeft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën tevergeefs verzocht of die verplichting voor particulieren kan vervallen. Wiebes ziet geen aanleiding om de regels aan te passen, aangezien na het eerste jaar een jaaraangifte of een ontheffing aangevraagd kan worden.

Bron: NuGeld.nl