Start / Nieuws / Marokkaanse moskeeën gaan groen en duurzaam

Marokkaanse moskeeën gaan groen en duurzaam

moskee
De Marokkaanse autoriteiten gaan de duizenden moskeeën in het land erop wijzen om milieubewuster, duurzamer om te gaan met elektriciteitsverbruik. Marokko telt ongeveer 15.000 moskeeën en als al deze grootverbruikers minder stroom gaan gebruiken zou het milieu een flinke boost krijgen. Zonnepanelen moeten bovendien zorgen voor groenere energie.

Het ministerie van Islamistische zaken werkt samen met het ministerie van Energie en Milieu om bepaalde doelstellingen te halen. In een overeenkomst staat onder meer dat het grote doel 40% minder energieverbruik in moskeeën is.

Zonnepanelen
De ministeries willen dat moskeeën over gaan op spaarlampen (of LED) en zonnepanelen gaan installeren. Moskeebeheerders worden echter niet in de steek gelaten. Tijdens de eerste periode krijgen beheerders les over de voordelen van duurzame, herbruikbare energie, meldt minister Abdelkader Amara van Energie en Milieu. Deze maatregelen zijn nodig want in 2030 gaat Marokko vier keer meer energie gebruiken, aldus het ministerie.

Moskeeën energiebewuster
Moskeeën energiebewuster maken zou ook burgers bewuster moeten maken. Bovendien wil de staat de energierekening van moskeeën terugdraaien. Momenteel bedragen deze rekeningen samen 3,5 miljoen euro per jaar.

Grootse plannen
Het project voor ‘groene moskeeën’ draagt bij aan het grote doel om Marokko tot een van de meest milieuvriendelijke landen ter wereld te maken. In 2020 gaat Marokko 42% van de energiebehoefte zelf produceren door vijf immense zonnecentrales. Deze centrales worden momenteel gebouwd.

Bron: Marokko.nl