Start / Ontwikkelingen / Lekker bewust en groen wintersporten

Lekker bewust en groen wintersporten

Het Zwitserse skidorpje Tenna introduceerde deze week ’s werelds eerste skilift op zonne-energie. Skiën in Tenna wordt dan misschien wel duurzaam. Maar hoe zit dat dichterbij huis?

In Landgraaf staat Snowworld, Nederlands grootste skihal. Medewerker Glynis Barton: “Duurzaamheid is voor ons belangrijk, het staat zelfs beschreven in ons bedrijfsplan.” In Landgraaf wordt gebruikt gemaakt van een warmtepomp. Dit apparaat zet energie om naar een bruikbaar temperatuurniveau voor verwarming. “Op deze manier verwarmen we onze restaurants en hotels. Energie wordt als het ware gerecycled. Verder gebruikt de skihal groene stroom. Door technologie valt er ook veel winst te halen. “In onze hal zijn er computergestuurde frequentie regelaars. Zij zorgen voor een optimale koeling. Vroeger werd dit met de hand gedaan.”

Drie voetbalvelden aan zonnecellen
De skihal in Landgraaf lijkt best groen, maar het kan nog een heel stuk beter. Alpincenter in het Duitse Bottrop is een echt groene skihal. Over het gehele dak liggen zonnepanelen. Dat betekent 18 000 zonnecellen met een totale oppervlakte van drie voetbalvelden. Jaarlijks wekken deze zonnecellen 1,3 miljoen KwH op. Hiermee bespaart de skihal ieder jaar 1.200 kilo C02. Op het dak ligt een schild van zonnepanelen. Dit zorgt niet alleen voor de opwekking van energie maar ook voor een laag tussen de lucht en de hal, waardoor er minder warmte in de hal komt. Het Nederlandse bedrijf Horizon installeerde de zonnepanelen op het dak van de Duitse skihal.

Subsidie
Snowworld zou ook graag zonnepanelen op het dak hebben. “Voor ons zijn zonnecellen niet financieel haalbaar. De skihal in Bottrop heeft van de Duitse regering veel subsidie gekregen. In Nederland bestaat zo’n subsidieregeling niet. We vinden dat heel jammer, anders hadden wij ook zonnecellen op het dak liggen.”