Start / Nieuws / Koning opent duurzaam Rotterdam CS

Koning opent duurzaam Rotterdam CS


Koning Willem-Alexander heeft donderdag 13 maart het nieuwe Centraal Station in Rotterdam geopend. De bouw heeft in totaal 9 jaar geduurd.

Rotterdam Centraal geldt als een van de grootste stations van Nederland en is ontworpen door een team van architecten bestaande uit Benthem Crouwel Architekten, het voormalige MVSA Meyer en Van Schouten Architecten en West 8 Urban Design & Landscape Architecture. Daarnaast lag het projectmanagement in handen van ProRail en Projectmanagementbureau gemeente Rotterdam. De opdrachtgevers waren gemeente Rotterdam, ProRail en Nederlandse Spoorwegen.

Zonne-energie
De totale kosten van het nieuwe treinstation bedragen € 657 miljoen. Voor dit bedrag zijn onder meer 130.000 zonnecellen met een totaal oppervlak van 10.000 m2 gemonteerd. Dit is de grootste toepassing van zonne-energie in een stationsdak in Nederland. De toepassing betekent een CO2-reductie van 8% op het energieverbruik van het station. De verwachte stroomopbrengst is 340 megawattuur per jaar.

320.000 reizigers
Dagelijks maken 110.000 reizigers gebruik van Rotterdam Centraal. Door de nieuwe verbinding naar Den Haag met RandstadRail en de aansluiting op het Europese hogesnelheidsnet neemt het aantal reizigers en gebruikers op dit station in 2025 toe tot 320.000 per dag.

Bron: DuurzaamGebouwd.nl