Start / Nieuws / Komeetjager Rosetta komt na tien jaar aan

Komeetjager Rosetta komt na tien jaar aan

rosetta
Na een reis van 10 jaar komt ruimtesonde Rosetta vandaag aan bij haar eindbestemming, een komeet. De meegereisde verkenner Philae moet eind dit jaar op de kern van de komeet landen.

1. Waarom duurt het tien jaar voordat de Rosetta aankomt?
De ruimtesonde werd in maart 2004 gelanceerd. Om bij de komeet te komen moest de sonde via een enorme omweg vliegen. De route voerde drie keer langs de aarde en een keer langs Mars. De Rosetta had de zwaartekracht van de twee planeten nodig om genoeg snelheid te maken voor de oversteek naar de komeet. Begin dit jaar kreeg de sonde de komeet in het vizier. Al sinds mei is de Rosetta aan het afremmen, anders zou ze aan de komeet voorbijrazen en niet kunnen meevliegen.

Op weg naar de komeet kwam de Rosetta zo ver van de zon, dat ze in een soort winterslaap moest gaan. Van juni 2011 tot januari 2014 werkten alleen de hoofdcomputer en de verwarming nog, de rest van de sonde was uitgeschakeld. Dat moest brandstof en energie besparen. In januari was er weer genoeg zonlicht voor de zonnepanelen van de sonde en liep de temperatuur langzaam op, zodat de Rosetta wakker kon worden.

2. Wat is de bestemming?
De bestemming is de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Die raast richting de zon. Miljarden jaren geleden is het rotsblok ontstaan uit dezelfde wolk van gas en stof waaruit ook de aarde en de andere planeten zijn samengeklonterd. De aarde is veranderd, de komeet niet of nauwelijks. Onderweg naar de zon wordt de komeet warmer. Daardoor stoot hij steeds meer stof en gas af. De Rosetta gaat rond de komeet draaien en dat meten, eerst van een afstandje en daarna steeds dichterbij, en vanuit alle hoeken. Zij aan zij zullen ze vervolgens naar de zon vliegen.

3. De sonde is nu aangekomen, maar wat gaat hij doen?
In november volgt het hoogtepunt van de missie. Dan zet de Rosetta een onbemande verkenner, Philae, op het oppervlak van de komeet. Dat is nog nooit gedaan. De lander gaat een gat in de komeet boren. Wetenschappers kunnen zo bepalen waaruit de komeet bestaat. Het onderzoek geeft een beter beeld van het ontstaan van ons zonnestelsel, en daarmee van de aarde.

4. Waar komt de naam Rosetta vandaag?
De naam van de sonde komt van de Steen van Rosetta, die in 1799 in Egypte is gevonden. Op deze beroemde steen stond een zelfde tekst op drie manieren geschreven: in het Egyptisch door middel van hiëroglyfen, in het Egyptisch door middel van demotisch schrift (een schriftsysteem uit het Oude Egypte) en in het Grieks. Deze steen vormde een belangrijke sleutel in het ontcijferen van Egyptische hiërogliefen. De Rosetta is vernoemd naar de steen omdat de ruimtesonde moet bijdragen aan de ontcijfering van het ontstaan van het zonnestelsel.

Philae, de lander, is genoemd naar het eiland in de Nijl, waar een obelisk werd gevonden die een rol speelde in het ontcijferen van de Steen van Rosetta.

5. Wie voert het project uit?
De Rosetta is een prestigeproject van Europa. De missie kost ruim 1,3 miljard euro. De Nederlander Fred Jansen leidt de missie. Voor vertrek is de sonde uitgebreid getest bij het ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk. De extreem gevoelige zonnepanelen zijn gemaakt door het bedrijf Dutch Space uit Leiden.

Bron: RTLnieuws.nl