Start / Ontwikkelingen / Jesus Christ Supercharge

Jesus Christ Supercharge


De RK-kerk Johannes de Doper in Hoofddorp krijgt een dak van zonnepanelen in de vorm van een kruis. De kerk sluit aan op een wereldwijde trend.

In Oakland in Californië startte vorig jaar een campagne met bijzondere aandacht voor zonne-energie op Godshuizen. Centraal stond een niet verder bij naam genoemde kerk met een enorm kruis er op. Het is duidelijk zichtbaar dat de vorm is opgebouwd uit losse zonnepanelen. Mosaic, de maker, bedacht er een fraaie slogan bij: ‘Believe in Solar’. Op Facebook volgden de nodige varianten, waaronder deze: ‘Jesus Christ Supercharge’.

In religieus Nederland is het zonnedak in kruisvorm aangeslagen. Bijzonder is dat bij kerk in Hoofddorp gekozen is voor een kruis in een afwijkende kleur zonnepanelen, zodat de volledige oppervlakte van het dak benut kan worden. In het Overijsselse Den Ham koos het kerkbestuur wel voor een enkele kruisvorm, voor de Gereformeerde kerk. Toch nog steeds goed voor de energie die 52 zonnepanelen met elkaar kunnen opwekken.

Het is natuurlijk niets in vergelijking met de enorme hoeveelheid zonnepanelen die inmiddels op het dak van het Vaticaan liggen. Met 2.400 zonnepanelen generen deze voldoende energie voor de verwarming, koeling en elektriciteit voor het de ontvangsthal van de Paulus IV-ontvangsthal, die 6300 mensen onderdak kan bieden.

In de VS sluiten verschillende geloofsrichtingen bij deze trend aan. In het superhete Prescott in Arizona ging er op de Sacred Hearth Church and School voor 160 kw aan panelen het kerkdak op. De joodse Temple Beth El synagoge in Stamford kocht 845 panelen. De Lutheraanse kerk St. Peter’s in Greenport hield het beperkt tot 100 panelen, maar het is dan ook maar een klein kerkje.

Ook in Azië slaat het idee aan. Zelfs een boeddhistische tempel in Singapore, met een gekruld dak in Chinese traditie, legde vier zonneboilers op het dak.

Bron: p-plus.nl