Start / Informatie / Investeren in zonnepanelen beter dan sparen

Investeren in zonnepanelen beter dan sparen


Veel mensen vragen zich af of het investeren in zonnepanelen wel rendabel genoeg is. Daarom heeft Milieu Centraal een nieuwe rekenmethode ontwikkeld. Hiermee kunnen rendementen van investeringen in energiebesparende maatregelen bepaald worden. Zo blijkt dat het rendement van zonnepanelen te vergelijken is met een rente van 6% op een spaarrekening.

Het aanschaffen van 6 zonnepanelen die jaarlijks 1.200 kWh energie produceren kost eenmalig circa €2.900. Een zonnepaneel werkt ongeveer 25 jaar en de onderhoudskosten van de 6 zonnepanelen zijn €900 in totaal. Doordat de zonnepanelen ruim 1/3 van het energieverbruik van een gemiddeld huishouden kunnen voorzien, is de energiebesparing het eerste jaar zo’n €280. Het is aannemelijk dat de energieprijzen loop der tijd stijgen, waardoor uw besparing jaarlijks toeneemt.

Zonnepanelen hebben een terugverdientijd van ongeveer 12 jaar. Doordat de terugverdientijd best lang is, zijn mensen geneigd niet te investeren in zonnepanelen. Maar door het rendement van zonnepanelen te vergelijken met een spaarrente van 6%, wordt het investeren in zonnepanelen toch aantrekkelijk. Het rentepercentage bij de meeste Nederlandse banken zijn namelijk rond de 2.5%.

Bron: energiefeitjes.nl