Start / Ontwikkelingen / IEA: de Europese energierekening wordt veel te hoog

IEA: de Europese energierekening wordt veel te hoog

De Europese Unie produceert zelf weinig fossiele brandstoffen. Maar importeert juist steeds meer aardolie, steenkool en gas. Daar komt nog bij dat aardolie en aardgas tegenwoordig heel duur zijn.

De knappe koppen van het IEA (tegenwoordig o.l.v. Maria van der Hoeven) maken zich ook zorgen over die ontwikkeling. Afgelopen week wees econoom Fatih Birol op het feit dat de Europese energierekening in 2012 opgelopen is tot bijna 400 miljard euro. Als deze trend doorzet zal de import van fossiele brandstoffen zelfs oplopen tot 500 miljard.

De strekking is duidelijk: alleen als de prijs van olie en gas daalt, dan kan Europa er weer bovenop komen. Birol vergeet te vertellen dat het transport van fossiele brandstoffen ook steeds meer energie kost. Er moeten meer en steeds langere pijpleidingen worden aangelegd. Er zijn meer olietankers en bulkcarriers met steenkool nodig en ze zijn steeds langer onderweg. Een steeds groter deel van de beschikbare energie is nodig voor winning en transport.

Dr. Birol noemt naast een prijsdaling geen andere oplossing voor de hoge energierekening. Die is er wel. Europa kan minder energie gaan gebruiken en op die manier de energierekening verlagen. In sommige Europese landen gebeurt dat al. In Griekenland, Spanje, Ierland en Portugal daalt de aardolieconsumptie snel.

Ik verwacht dat andere Europese landen dit voorbeeld zullen volgen. Daardoor zal de CO2-uitstoot in Europa verder dalen en komt de Kyoto-doelstelling binnen bereik.

Bron: Cassandra Club