Start / Ontwikkelingen / Huis draait mee MetDeZon…

Huis draait mee MetDeZon…

Een Frans bedrijf heeft een concepthuis gebouwd dat meedraait met de zon. Een van de eerste dingen die opvallen aan dit nieuwe onderkomen? De zee van licht… En er gaat niets boven een huis vol zonlicht. Architect Marsilli vond dit duidelijk ook en besloot een huis te ontwerpen dat meedraait met de zon – net als een zonnebloem.

Het concept
De huizen die Patrick Marsilli ontwerpt zijn rond. Hij is van mening dat de rechthoekige architectuur die wij kennen een overblijfsel is van de Romeinse tijd en dat die ten koste gaat van gezelligheid en menselijkheid. Dus liet hij zich inspireren door traditionele woningen als de yourt en de iglo, en zelfs door de natuur: “Daar zie je overal zachte, ronde en bolle vormen. Kijk maar naar schelpen, nesten, burchten… Alles is gekromd, bol, gebogen!”Deze ronde constructie rust op een radersysteem met lagers zodat het zelf kan draaien in functie van de baan van de zon. Of je nu de zon of de schaduw opzoekt.

Geschiedenis
Het begon allemaal als de architect zelf een nestje wil bouwen. Zijn maquettes en plannen spraken ook twee vrienden aan, en ze besluiten een bedrijf op te richten. Na 27 weigeringen voor een lening bij verschillende banken kregen ze van nr. 28 eindelijk groen licht. Het eerste huis wordt gebouwd in 1988, in Bretagne.

Ecologisch en futuristisch
Het huis van Patrick Marsilli is tegelijk ecologisch en futuristisch. Het heeft inderdaad iets weg van een UFO, maar is volledig gebouwd uit natuurlijke materialen: hout voor de constructie en de afwerking, kurk als isolatie (geluid en warmte)… Verder houdt het huis erg veel zonne-energie vast. Je kunt dus niet alleen de temperatuur regelen door het huis te draaien, maar er ook prima zonnepanelen installeren. Groen betekent hier zeker niet ouderwets: dit huis is uitgerust met alle modernste domotica én is bestand tegen aardbevingen en cyclonen.

Bron: Yunomi