Start / Ontwikkelingen / Houtvezels moeten efficiëntere en transparante zonnepanelen opleveren

Houtvezels moeten efficiëntere en transparante zonnepanelen opleveren


Wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om transparante zonnepanelen te ontwikkelen op basis van een substraat dat is gemaakt van houtvezels. Het materiaal zou aanzienlijk efficiënter werken dan andere methoden om transparante panelen te maken.

Dat meldt Phys.org op basis van een wetenschappelijke publicatie die in Nano Letters is verschenen. Het op houtvezels gebaseerde materiaal heeft een transparantie van 96 procent, waardoor het bijvoorbeeld in ramen ingebouwd zou kunnen worden. Daarbij zou het materiaal aanzienlijk efficiënter zijn bij het absorberen van zonlicht dan andere materialen waarmee transparante zonnepanelen opgebouwd kunnen worden. Verder zou het houtvezelsubstraat milieuvriendelijker zijn dan bestaande materialen en mogelijk ook goedkoper.

Tegenover Phys.org laat een van de onderzoekers weten dat de ontwikkelde techniek ook gebruikt kan worden om bestaande zonnepanelen efficiënter te maken. De laag houtvezels, die lijkt op een soort papier, kan over een bestaand zonnepaneel worden gelegd om zo extra zonlicht te absorberen: uit tests blijkt dat de totale efficiëntie daarmee met ongeveer 10 procent kan toenemen.

Volgens de onderzoekers wordt er naar manieren gezocht om de zonnepanelen op basis van houtvezels in productie te nemen. Daarvoor zoeken de makers nog partners in het bedrijfsleven. Ook willen zij met bedrijven de mogelijke toepassingen van hun technologie verkennen.

Bron: Tweakers.nl