Start / Ontwikkelingen / Hoe meer zon, hoe meer sneeuw

Hoe meer zon, hoe meer sneeuw

Moeten we een oude wijsheid gaan herzien? We zeggen graag dat iets smelt als sneeuw voor de zon. Maar tegenwoordig kan iets ook groeien als sneeuw door de zon. In Hamburg-Wittenburg maken ze sneeuw met zonne-energie.

Het Nederlandse Van der Valk concern heeft in Duitsland een overdekte skibaan met een flinke dosis zonnepanelen op het dak. Met de stroom uit die panelen, wordt onder het dak sneeuw gemaakt en de zaak koud gehouden. De skihal is wat stroom betreft geheel zelfvoorzienend. En dat is geen koud kunstje, want de hal telt 30.000 vierkante meter piste, zeg maar 300 bij 100 meter, en is daarmee een van de grotere van Europa.

Daar hebben ze dan wel 3,6 MW aan panelen voor nodig, wat neerkomt op een kleine 20.000 panelen. Kosten: pakweg 7,5 miljoen euro. In ruil voor die investering kunnen ze er het hele jaar door skiën. Ja, ook midden in de zomer. De panelen werken overigens op twee manieren mee. Niet alleen zorgen ze bij zonnig weer voor veel stroom, wat precies het goede moment is omdat je dan de meeste stroom nodig hebt. Maar omdat ze op het dak staan, zorgen ze er ook voor dat het dak minder door de zon wordt verwarmd. Dat bespaart weer op de stroom die binnen nodig is om de zaak op min 1 graad te houden. Al met al gaat bij de skihal de energierekening met 40 procent omlaag.

Bron: Trouw.nl / Vincent Dekker Beeld: Van der Valk