Start / Ontwikkelingen / Het zelfbouw project in zonneboilers!

Het zelfbouw project in zonneboilers!

Het zelfbouw project is opgestart door Jan Huisman. We hebben veel waardering voor mensen die zich inzetten voor duurzame energie. Daarom plaatsen wij een bericht over de bevindingen van Jan Huisman op ons blog. Onderaan de pagina vind u het volledige document met alle informatie en resultaten van het zelfbouw project.

Jan Huisman stelde zich de volgende vraag af, “waarom benutten wij nauwelijks de vrijwel onuitputtelijke schone energiebronnen die de natuur ons biedt, terwijl de wereld steeds verder wordt vervuild door systemen met een slecht rendement?”

Ervaring
“Zonne-energie is één van de vormen van energie waar relatief weinig mee gedaan wordt. Als je op de wereld rondkijkt lijkt het wel of op die plaatsen waar de zon overdadig schijnt, de brandstofenergie zó goedkoop is dat men geen alternatieven overweegt, en dat in koudere streken zoals in Nederland er ook niets mee gedaan wordt omdat “ons klimaat er niet geschikt voor is”. Dit laatste valt nog te betwijfelen en ik begon in de 70er jaren serieus belangstelling voor deze energiebron op te vatten. Er waren toen al enkele systemen voor gebruik in een gezinswoning in de handel. De hoge prijs van die systemen maakte kopen echter niet aantrekkelijk.

Begin 1979 kwam ik door toevallige omstandigheden in het bezit van een goede gebruikte warmwaterboiler. Ik vatte toen het idee op om zelf een zonnecollector met boiler te bouwen voor de warmwatervoorziening in mijn huis te Rheden. Het ontwerp en de bouw van het warmwaterboiler systeem werden in 1979 door mijzelf gedaan.”

Klik hier voor de ontwerpen, bevindingen,uitleg en resultaten van het zelfbouw project.

Bron: Huisman, J.(2014). ZP14.doc

Zelfbouw-project-zonneboilers