Start / Ontwikkelingen / HAVI Logistics koelt bakwagen op zonne-energie

HAVI Logistics koelt bakwagen op zonne-energie

havi
Logistiek dienstverlener HAVI Logistics heeft een bijzonder ‘koele’ bakwagen in gebruik genomen. Deze 12 tons bakwagen, op basis van een DAF LF210, maakt gebruik van zonne-energie voor het koelsysteem.

En daarmee heeft HAVI een primeur, want dit is de eerste 12 tons bakwagen die gebruik maakt van solar techniek. De bovenzijde van de laadbak is dan ook volledig bedekt met zonnepanelen. Deze bieden bij voldoende daglicht genoeg energie om de koelmachine aan te drijven. Carrosseriefabriek Harderwijk, verantwoordelijk voor de opbouw van het voertuig, heeft ruime ervaring met deze oplossingen, maar paste dit niet eerder op deze omvang toe.

Multi Temp
Daniel Spetter, manager operations bij HAVI: “Dit is een zogenaamd Multi Temp voertuig met zowel een koel- als vriescompartiment. Het Konvekta systeem voor het koelgedeelte levert 6000 Watt vermogen en de zonnepanelen voorzien in de stroomvoorziening hiervoor. Bij onvoldoende daglicht kan het systeem terugvallen op een accu. Daarnaast kunnen wij de koelmachine op ons distributiecentrum middels 380 Volt opladen.”

Duurzaam
Het duurzame karakter van de oplossing strekt zich verder uit dan de zonnepanelen alleen. Zo wordt als koelmiddel koolwaterstof propaan (R290) gebruikt. Dit is een volledig natuurlijk koudemiddel dat niet bijdraagt aan het broeikaseffect en een zeer hoog rendement heeft. Voor het vriesgedeelte van deze bakwagen wordt ook een Konvekta koelsysteem ingezet. Deze wordt, zonder tussenkomst van een elektrische generator, direct aangedreven door de Euro 6 dieselmotor van de DAF LF.

Geluidsarm
HAVI zet de duurzame bakwagen in voor levensmiddelen bevoorrading in de binnensteden van Nederland. Dat het solar systeem volledig geluidsarm is, geldt dan ook als een belangrijk voordeel. Vanzelfsprekend voldoet de bakwagen aan de PIEK norm.

Bron: Transport-Online.nl