Start / Ontwikkelingen / ‘Groei van zonne-energie niet meer te stoppen’

‘Groei van zonne-energie niet meer te stoppen’

De groei van zonne-energie is dankzij honderden lokale duurzaamheidsinitiatieven niet meer te stoppen. Deskundigen verwachten dat de komende jaren het aantal zonnepanelen en opgewekte zonnestroom meer dan verdubbelen.

Solar Plaza, organisator van de conferentie The Solar Future, noemt de groei van zonne-energie in Nederland explosief. Vorig jaar werd er voor 145 Megawatt aan nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd, meer dan driemaal keer zoveel als er in 2011 aan vermogen bijkwam.

Verdubbeling
De meeste panelen worden volgens de organisatie aangeschaft door gezamenlijke initiatieven van burgers. De Europese brancheorganisatie EPIA verwacht dat de markt voor zonne-energiesystemen in Europa in 2016 verdubbelt ten opzichte van dit jaar.

Groei van onderaf
René Moerman, directeur business development bij Solar Insurance & Finance, vertelt dat er in Nederland op dit moment meer dan driehonderd lokale energiecoöperaties zijn. “Dat geeft aan dat het [zonne-energie] populair is. Nederland is echt een land waar de groei van onderaf plaatsvindt. Ik noem dat power of the crowd”. René Moerman verwacht dat zonne-energie in Nederland de komende jaren meer dan verdubbelt.

Ook Dr. Frans Stokman, hoogleraar sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en voorzitter van lokale energiecoöperatie Grunneger Power, ziet deze ontwikkeling. “Ondanks de beperkingen van de saldering en de moeilijkheden om te investeren in zonne-energie op een andere locatie dan je eigen dak, zien we toch een enorme groei.” Zowel de heer Moerman als Stokman treden tijdens The Solar Future in Eindhoven op als sprekers.

Pro-actief
Iedere twee werkdagen wordt er in Groningen door Grunneger Power een dak vol zonnepanelen gelegd. Volgens Stokman zijn Nederlanders pro-actief met zonne-energie in de weer: “In Nederland staan mensen uit een straat zelf op om samen met andere mensen zonnepanelen aan te schaffen. Dat is het sociaal effect dat we steeds beoogd hebben en dat zich nu waarmaakt.”

Bron: duurzaamgebouwd.nl