Start / Ontwikkelingen / Ford C-Max krijgt zonnepaneel als dak

Ford C-Max krijgt zonnepaneel als dak

fordsolar
Niet meer zoeken naar een laadpaal, maar gewoon de zon gebruiken om je accu’s bij te laden. Dat is het idee van Ford met de C-Max Solar Energi Concept.

Het merk presenteert de auto op de CES, een grote elektronicabeurs in Las Vegas. In Amerika levert Ford al een tijdje de C-Max Energi, een plug-in hybride met een 2,0 liter motor en een accupakket.

Vuurtoren
Omdat de stand van de zon nooit gelijk is, heeft Ford een speciale lenstechniek gebruikt in het dak van de C-Max Solar Energi: fresnel lenzen. Dat is een techniek die vooral bij vuurtorens gebruikt wordt, daar wordt hij gebruikt om zoveel mogelijk licht uit te stralen, maar het werkt ook om licht op te vangen en dat is precies waar Ford het voor gebruikt.

Laden
Overigens bestaan zonnepanelen op daken al langer: de Nissan leaf gebruikt ze om de airconditioning mee aan te sturen en ook enkele luxe-sedans gebruiken zonnepanelen om de interieurtemperatuur te regelen bij stilstand. Het is wel de eerste keer dat het wordt gebruikt om accu’s op te laden. Een dag in de zon staat gelijk aan vier uur aan het lichtnet, dus laden gaat nog steeds wat trager. De auto is een Concept, maar na de presentatie op de CES gaat het merk er ook echt mee testen om te kijken of er een productievariant van moet komen.

Bron: Telegraaf.nl