Start / Ontwikkelingen / ENERGIEREKENING RUIM 100 EURO OMHOOG

ENERGIEREKENING RUIM 100 EURO OMHOOG

De energierekening wordt vanaf juli meer dan 100 euro hoger. Begin volgend jaar volgt mogelijk nog een verhoging met hetzelfde bedrag.

110 euro duurder
Energieleverancier Nuon denkt dat een gemiddeld huishouden door de prijsstijging per jaar 110 euro duurder uit is voor gas en licht. Nuon is de eerste energieleverancier die iets zegt over de nieuwe energieprijzen. Volgens Nuon gaan de prijzen vooral omhoog door de aantrekkende economie in bepaalde delen van de wereld. Daardoor neemt de vraag naar grondstoffen toe en stijgen de prijzen.

Drie oorzaken
De energievergelijkingssite energieprijzen.nl noemt drie andere oorzaken van de prijsstijging: de crisis in Libië, Japan koopt na de aardbeving veel gas op (als vervanging voor de energie uit kerncentrales) en de dreigende sluiting van kerncentrales in Duitsland, wat tot spanning leidt.
Energieprijzen.nl verwacht dat de energierekening 100 tot 120 euro omhoog gaat. Vervolgens zouden de prijzen naar aanleiding van de huidige ontwikkelingen begin volgend jaar nog eens met hetzelfde bedrag kunnen stijgen.

Geen paniek
Arjin van As, uitgever van Energieprijzen.nl, waarschuwt voor paniek: “Nu snel een langetermijncontract afsluiten, is niet verstandig. Het goedkoopste 3-jarige contract met vaste prijzen is op dit moment 250 euro duurder dan het goedkoopste variabele contract. Dat betekent dat de leveringskosten in die drie jaar tijd dus met 500 euro moeten stijgen voordat je profijt trekt van die vaste prijzen.” Daarbij wordt de energieprijs op dit moment bepaald door korte termijnontwikkelingen. Het kan zijn dat de markt er volgend jaar weer heel anders voor staat.

Bron: RTL.nl