Start / Nieuws / Energieprijzen drukken wereldwijd inflatie

Energieprijzen drukken wereldwijd inflatie

energypaal
De lage prijzen voor energie zorgen wereldwijd voor een lagere inflatie. De gemiddelde inflatie in de 34 grootste markteconomieën bedroeg in juli 1,9 procent, tegen 2,1 procent in juni.

Dat heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dinsdag gemeld. Energie was in juli wereldwijd gemiddeld 2,3 procent duurder dan een jaar eerder. In juni was dat nog 3,1 procent. De inflatie van voedselprijzen bleef gelijk op 2,1 procent.

In Nederland kwam de inflatie in juli uit op 0,9 procent. Dat is deels te wijten aan de lagere kosten voor energie, want energie was afgelopen juli 0,8 procent goedkoper dan een jaar eerder. Voedsel was gemiddeld 0,5 procent voordeliger dan in juli 2013.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde dat vooral de prijzen voor kleding en autobrandstoffen de inflatie in juli hebben gedrukt. Zo was kleding in juli 2014 sterker afgeprijsd dan een jaar eerder, terwijl dat een maand eerder juist niet het geval was.

Daarnaast lagen de brandstofprijzen in juli dan wel 0,4 procent hoger dan een jaar eerder. Maar in juni was de stijging op jaarbasis nog groter.

Eurozone
In de eurozone stegen de energieprijzen in juli niet, maar daalden ze juist 1 procent. Daardoor bedroeg de inflatie in de muntunie slechts 0,4 procent. Volgens een eerste raming van Eurostat daalde de inflatie in augustus zelfs nog verder naar 0,3 procent. De inflatie is in vrijwel alle grote OESO-landen gezakt. In Japan kwam de inflatie uit op 3,4 procent, een maand eerder was dat nog 3,6 procent. In de VS zakte de inflatie van 2,1 procent in juni naar 2 procent in juli.

De consumentenprijzen stegen in het Verenigd Koninkrijk nog maar met 1,6 procent, in plaats van 1,9 procent een maand eerder. In Duitsland stegen de prijzen ook minder hard. Het inflatiepercentage ging van 1 procent naar 0,8 procent. In Italië zakt de toch al lage inflatie van 0,3 procent naar 0,1 procent.

Alleen in Frankrijk bleef het percentage steken op 0,5 procent.

Bron: NU.nl