Start / Ontwikkelingen / Energiebedrijven VS storten zich op zonnepanelen

Energiebedrijven VS storten zich op zonnepanelen

Amerikaanse energiebedrijven hebben vorig jaar zonnepanelen met een totaal vermogen van 758 megaWatt geïnstalleerd. Dat is, ietwat kort door de bocht, het vermogen van twee traditionele elektriciteitscentrales. Voor de nabije toekomst staat een veelvoud daarvan op het programma.

Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de SEIA, de Amerikaanse branchevereniging voor zonne-energie. De 758 megaWatt is bijna het drievoudige van de 266 MW die in 2010 is geïnstalleerd. Ook andere bedrijven, buiten de energiesector dus, zetten veel meer zonnepanelen neer. Het vermogen ging daar van 352 naar 800 MW. Consumenten deden het daarentegen relatief rustig aan: er werd 297 MW aan zonne-energievermogen toegevoegd, slechts 11 procent meer dan de 268 MW van 2010. En in totaal verdubbelde het nieuw geïnstalleerd vermogen in de VS daardoor ruim, van 886 naar 1855 MW.

Een deel van die groei is weliswaar te danken aan subsidies, maar dat is beslist niet het hele verhaal. De subsidiestroom is namelijk opgedroogd en toch hebben de energiebedrijven al weer voor 3 gigaWatt, 3000 megaWatt, aan zonne-energie in aanbouw. En voor nog eens 6 GW zijn de plannen al in een vergevorderd stadium. En om het plaatje maar helemaal compleet te maken, voor maar liefst 30 GW aan zonne-energiecentrales wordt momenteel onderzoek gedaan.

Afbeelding
President Obama opende woensdag in de woestjn van Nevada een zonnecentrale met bijna een miljoen panelen.

Bron: Trouw