Start / Ontwikkelingen / Eerste zonlicht op panelen Rotterdam CS

Eerste zonlicht op panelen Rotterdam CS

Het nieuwe Rotterdam Centraal Station krijgt het grootste stationsdak met zonnepanelen van Europa. Gisteren werd, tijdens de eerste dag van de zomer, ook het eerste paneel onthuld en meteen blootgesteld aan de zon.

Op de steiger boven spoor 7 en 8 vertelt Huub Veeneman van ProRail, door de herrie heen, over het project. “Op een gegeven moment raken energiebronnen als gas en olie op. Het is geweldig dat we op deze manier ons station zelf van energie voorzien. Met berekeningen kwamen we er achter dat een derde van het dakoppervlak geschikt is om zonnepanelen op te plaatsen.” Het deel waar de panelen komen, is de plek van het station waar het meeste zonlicht komt. “Alle bouwvakkers hier zijn enorm trots op wat ze neerzetten. Reizigers kunnen ook zien hoe het wordt, dat vinden we enorm belangrijk. Mensen snappen dan namelijk de hinder ook beter.” Het duurzame dak wordt mede gefinancierd door Gemeente Rotterdam en de Provincie Zuid-Holland. De energie wordt gebruikt voor de roltrappen, de liften en de verlichting van het station.

Duurzaam
Rotterdam Centraal wordt een duurzaam station. Er komt ook een warmte-koudeopslag, spiegels gaan zorgen voor extra daglicht in de stationshal en er wordt een gescheiden rioolsysteem doorgevoerd.

Bron: Metro