Start / Ontwikkelingen / Eerste wereldreis voor boot op zonne-energie

Eerste wereldreis voor boot op zonne-energie

Voor het eerst vaart een schip slechts op zonne-energie om de wereld. De Planet Solar Turanor heeft 500 vierkante meter aan zonnepanelen op het dek.

Het schip, dat kabels en een accudynamo heeft van het Goudse Imtech, wil zo wereldwijd zonne-energie promoten. De grootste zonneboot ter wereld bestaat feitelijk uit een 31 meter lang en vijftien meter breed zonnepaneel op een catamaran. De boot is maandag uit Monaco vertrokken en vaart nu op de Middellandse Zee richting Gibraltar. De eerste tussenstop is gepland in het Amerikaanse Miami.

Bewolking
De zonneboot wil in 140 dagen 40.000 kilometer rond de wereld varen met ene gemiddelde snelheid van 14 kilometer per uur. Dat er soms een wolk voor de zon komt, is niet erg. Ook zonder zon kan het nog 1000 kilometer varen, meldde de site Sonnenseite.com woensdag. Het schip is bedacht door een Zwitser en vaart daarom onder Zwitserse vlag, hoewel dat alpenland zelf geen meter zeekust heeft.

Kapitein
Het schip is bedacht door Zwitser Raphael Domjan, een voormalige ambulancechauffeur en berggids met een passie voor schone energie. Hij vaart ook mee. Kapitein is de ervaren zeeman Patrick Marchesseau, bekend als de Franse kapitein van cruiseschip Le Ponant dat twee jaar geleden door Somalische piraten werd gekaapt. Jean Verne, achterkleinzoon van de schrijver Jules Verne, is een van de degenen die het project ondersteunen. Het vaartuig, dat in Duitsland is gebouwd, heeft veel Zwitserse subsidie en sponsors.

Bron:Nu