Start / Nieuws / Eerste fietspad met zonnepanelen in Noord-Holland

Eerste fietspad met zonnepanelen in Noord-Holland

solarroad2Een fietspad in het Noord-Hollandse Krommenie wordt uitgerust met zonnecellen. Het energie opwekkende fietspad is een proefproject, genaamd SolaRoad, om te onderzoeken of wegdekken efficiënt ingezet kunnen worden om zonne-energie te genereren.

Het gaat om een recht stuk fietspad van 70 meter, waar de proef op de som wordt genomen. De opgewekte energie kan onder andere gebruikt worden voor verkeerslichten en straatverlichting. In de toekomst is het de bedoeling dat op deze manier volledige straten met zonnecellen bedekt zullen gaan worden. Op deze manier kan 25 procent van alle energie die in Nederland nodig is, opgewekt worden.

De modules van beton zijn 2,5 bij 3,5e meter en bevatten een één centimeter dikke lichtdoorlatende glazen plaat. Daaronder zijn de zonnecellen geplaatst. Om de platen veilig te maken voor fietsers is de toplaag stroef gemaakt. Ook zou het materiaal vuilafstotend zijn om de zonnecellen voldoende zonlicht te laten ontvangen.

Met het plaatsen van de modules wordt onder andere gekeken of wegen met zonnepanelen voldoende verkeersveilig zijn en welk rendement in de praktijk wordt behaald. SolaRoad is een initiatief van TNO, Provincie Noord-Holland, Imtech Traffic&Infra en Ooms Civiel.

Bron: metronieuws.nl