Start / Ontwikkelingen / Een Belgische primeur: zonnetreinen

Een Belgische primeur: zonnetreinen

Na de dubieuze titel van land langst zonder regering, heeft België nu een primeur waar zij wel trost op kunnen zijn: het eerste land ter wereld met een door zonne-energie gevoed stuk spoorweg.

16.000 zonnepanelen op het dak van een 3,4 km lange tunnel langs het traject van de hogesnelheidslijn (HSL) Amsterdam-Brussel-Parijs, leveren nu stroom aan de tal voorbij razende treinen. Want niet alleen de hogesnelheidstreinen (Thalys) rijden op de energie van de zon, ook de klassieke treinstellen op het traject maken gebruik van de panelen!

En zelfs dan is de energie nog niet op. De jaarlijkse productie van 3300 MWh elektrische energie, kan ook nog instaan voor de energievoorziening van de Antwerpse Noord-Zuid-verbinding met o.a. het Antwerpse centraal station.

3300 MWh = 3,3 miljard wattuur is inderdaad niet niets. Dit komt overeen met het jaarlijks verbruik van 950 gezinnen. Ofwel: het verbruik van alle treinen op het Belgisch spoornet op 1 dag!

De tunnel waarop de zonnepanelen gemonteerd zijn, werd oorspronkelijk gebouwd om de hogesnelheidslijn te beschermen tegen vallende bomen langs het traject. Maar met de plaatsing van de panelen krijgt de tunnel nu een extra ecologische dimensie.

Bron: Mijmeringen