Start / Ontwikkelingen / Echt groene stroom met zonnepanelen

Echt groene stroom met zonnepanelen

“Groene stroom is niet groen”. Dat is de inzet van een discussie afgelopen week in de pers. Er worden zelfs Kamervragen over gesteld. Hoe zit dat en wat kun je er aan doen?

Jokkebrokken
Zo luidt de kop van een nieuwe advertentiecampagne van de Nederlandse Energie Maatschappij. Daarmee willen ze duidelijk maken dat de meeste groene stroom in Nederland eigenlijk gewoon grijze stroom is. Grijze stroom is stroom die wordt opgewekt in bijvoorbeeld kolencentrales. Die grijze stroom wordt ‘groen’ gemaakt door de aankoop van ‘garanties van oorsprong’. Dit zijn certificaten die internationaal verhandeld worden. Zo’n garantie geeft aan dat de stroom is opgewekt via wind, water of zon. Sommige landen hebben teveel certificaten, zoals bijvoorbeeld Noorwegen. Zij verkopen de certificaten aan landen waar er een tekort is.

Groenproductie in Nederland
De discussie is niet echt nieuw. Als je het stroomverbruik van alle huishoudens in Nederland optelt ontdek je snel dat die stroom nooit allemaal in ons land geproduceerd wordt. Maar ja, aan de elektriciteit die uit een stopcontact komt, is niet af te lezen of het echt duurzaam is opgewekt. Wil je dat zeker weten, neem dan zelf de regie in handen. En dat heeft meer voordelen.

Maak zelf stroom met zonnepanelen
Echt groene stroom is ‘doe-het-zelf-stroom’, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Je bent dan zelf stroomproducent en je weet zeker dat je stroom groen is. Een huishouden in Nederland gebruikt per jaar gemiddeld 3.500 Kilowattuur stroom. Met 15-16 zonnepanelen kun je dat gemakkelijk opwekken. Zonnepanelen wekken het hele jaar energie op. Ook in de winter en met bewolkt weer doen zonnepanelen hun werk. Daglicht is voldoende.
Wat je niet direct gebruikt verreken je met de energieleverancier. Gewoon via je energienota.

Zonnepanelen hebben subsidie
In 8 tot 9 jaar heb je de investering al terugverdiend. De 20 jaren daarna is je stroom gratis en groen!
Op dit moment is de aanschaf van zonnepanelen extra aantrekkelijk. Je kunt tot
€ 650,- zonnepanelen subsidie krijgen. Daarmee is de terugverdientijd nog korter.
Heb je interesse in zonnepanelen, vraag dan nu offertes aan. Zo kun je nog deze zomer profiteren van zonnepanelen en de subsidie.

Bron: hoe-koop-ik.nl