Start / Ontwikkelingen / ‘Duitsland stopt met kernenergie’

‘Duitsland stopt met kernenergie’

BERLIJN – Uiterlijk in 2022 moeten de zeventien Duitse kerncentrales zijn gesloten. Dat heeft de ‘zwart-gele’ regeringscoalitie na ongeveer twaalf uur onderhandelen besloten. Dat berichtte het Duitse persbureau DPA in de nacht van zondag op maandag, op basis van regeringsbronnen.

De meeste reactors zullen al in 2021 worden gesloten, maar om eventuele problemen met energie op te vangen blijven er drie nog een jaar langer open. Wegens de problemen bij de kerncentrale Fukushima I in Japan besloot Berlijn zeven van de zeventien kerncentrales voor een veiligheidscontrole stil te leggen. Volgens de bronnen zouden deze dichtblijven. Ook een achtste centrale in Krümmel zou snel dichtgaan.

Fukushima
De bondsregering had vorig jaar nog besloten de nucleaire complexen langer open te houden, maar op dat besluit is veel kritiek gekomen. De onvrede groeide na de aanhoudende problemen bij de Japanse kerncentrale Fukushima I. Er vonden massale protesten plaats tegen kernenergie. De Groenen, fel tegenstander van kernenergie, zijn in de peilingen nagenoeg de grootste partij van het land.

De Grootste op gebied van duurzame energie
Duitsland is met afstand de grootste producent en gebruiker van zonne-energie in Europa. Vorig jaar werd voor c.a. 5000 megawatt aan nieuwe panelen geïnstalleerd, dat is vergelijkbaar met de hoeveelheid stroom die wordt opgewekt met tien kolencentrales. Hierdoor kan Duitsland ook gemakkelijk zonder deze kerncentrales en bewijst Angela Merkel dat fossiele (kern)energie op zijn retour is.