Start / Ontwikkelingen / Drijvende zonnepanelen in India

Drijvende zonnepanelen in India

De drijvende zonnepanelen worden momenteel getest in Calcutta, India. Een team van onderzoekers en ontwikkelaars is bezig met de prototypes die zijn gefinancierd door de Indiase regering.

Het prototype bevat zonnepanelen en andere componenten die samenkomen op een platform van hol plastic. Het plastic zorgt ervoor dat het platform kan blijven drijven op het water. De panelen kunnen tot maximaal 10kW opwekken en zullen 100 vierkante meter in beslag nemen.

Het project zal in 2014 voltooid zijn en zal geplaatst worden bij het Victoria Memorial in de binnenstad van Calcutta. Studies hebben aangetoond dat de zonnepanelen koud blijven door het water, waardoor ze meer energie kunnen opwekken. Door de koelte kunnen ze tot wel 16 procent meer energie opwekken dan conventionele zonnepanelen.

Meer drijvende zonnepanelen
De zonnepanelen worden gefinancierd door het Ministerie van Nieuwe en Duurzame Energie en is het eerste project in zijn soort. De onderzoekers hopen het project uit te breiden en op meerdere plekken drijvende zonnepanelen te plaatsen.

Drijvende zonnepanelen en waterkracht
Reservoirs en dammen van hydro-elektrische stations zijn ook een aantrekkelijke plek om deze zonnepanelen te plaatsen. Dit helpt wanneer de kracht van het water afneemt in de droge seizoenen en zorgt daardoor dat er extra energie wordt opgewekt. Zo kunnen hydro-elektriciteit en zonne-energie samen worden gegenereerd in één station.

Bron: Zonne-energiegids.nl