Start / Ontwikkelingen / Driemaal meer zonnepanelen in Oekraïne in 2012

Driemaal meer zonnepanelen in Oekraïne in 2012

Oekraïne zal in 2012 de capaciteit aan zonne-energie verdrievoudigen tot 600 MW. Volgens analisten bouwt het land tot 2016 nieuwe fotovoltaïsche installaties met een totale capaciteit van 1,8 GW. Dit is nagenoeg gelijk aan de capaciteit van 2 nucleaire reactors.

Snelle ontwikkeling zonne-energiesector
Volgens de Energie Strategie van Oekraïne moet de geïnstalleerde capaciteit aan zonne-energie in 2030 zo’n 1,5 tot 2,5 GW bedragen. Hiermee ontwikkelt de sector zich veel sneller dan in landen als Bulgarije, Slowakije, Tsjechië, Oostenrijk, Portugal, Zwitserland, Denemarken en Nederland. De laatste 2,5 jaar heeft het land meer dan 20 zonne-energiecentrales gebouwd met een capaciteit van ruim 270 MW. Eind 2011 is het grootste zonnepark van Europa en de CIS-landen op de Krim in Oekraïne gerealiseerd.

Nieuwe wetgeving
Het Oekraïense parlement heeft in juli een wet goedgekeurd, waarmee de ontwikkeling van zonne-energie in Oekraïne een nieuwe impuls krijgt. De nieuwe wet maakt de installatie van PV-panelen op daken voor burgers economisch aantrekkelijker.

Bron: Duurzaamnieuws.nl