Start / Nieuws / Deze iconen wekken al zonne-energie op

Deze iconen wekken al zonne-energie op

Het Amerikaanse crowdfundingplatform Mosaic heeft een top 5 samengesteld van iconische gebouwen waarvan het elektriciteitsverbruik (deels) wordt opgewekt met de zon.


Het Witte Huis, Washington, VS
Het schijnt dat de Amerikaanse regering al ten tijde van president Carter (regeringsperiode 1977 – 1981) zonne-energie in het Witte Huis toepaste. De regering Obama heeft medio vorig jaar een bescheiden zonne-energie installatie laten plaatsen met een vermogen van 16 kilowattpiek. Ook het presidentiële gebouw van de Malediven is belegd met zonnepanelen. Er is zelfs een internationale campagne aan de gang om regeringsleiders te bewegen te investeren in zonne-energie en zo een voorbeeld te stellen voor haar burgers.


Eifeltoren, Parijs, Frankrijk
De Eifeltoren in Parijs wordt gerenoveerd voor 25 miljoen euro. Een van de doelstellingen is om het energieverbruik van het gebouw met dertig procent terug te brengen. Met vier zonnecollectoren wordt 50 procent van het water dat in het monument wordt gebruikt (restauratie en toiletten), verwarmd. Met vier verticale windmolens wordt per jaar ongeveer 8.000 kilowattuur opgewekt. Met hydraulische turbines, aangesloten op het waterleidingnet, wordt 4.000 kilowattuur per jaar geproduceerd. De installaties worden op het eerste platform van de toren geplaatst en zijn niet zichtbaar vanaf de begane grond.

In het gebouw wordt ook regenwater opgevangen en 95 procent van de nieuwe verlichting wordt LED. Nu gebruikt de toren 20.000 gloeilampen, die elk uur tien minuten aan staan. Hiermee verbruikt het monument 7,8 miljoen kWh per jaar in totaal, waarvan 580.000 kWh aan verlichting en 705.000 kWh aan verwarming en koeling.


Taj Mahal, Agra, India
Niet schrikken. Er worden geen zonnecellen op de Taj Mahal, een van de zeven wereldwonderen, geplakt. Maar zonne-energie wordt in de Indiase stad Agra gezien als de reddingsboei om haar toeristische trekpleister te redden. Het gebruik van fossiele brandstoffen leidt in de stad tot smog. Het gebouw leidt onder deze vervuiling, waardoor bijvoorbeeld het pleisterwerk beschadigd raakt. Over vijf jaar moet tien procent van de in de stad gebruikte elektriciteit door de zon worden opgewekt.


Het Vaticaan, Vaticaanstad
Italië gold samen met Duitsland als de grootste PV-markt ter wereld. Het is dan ook geen verrassing dat het naburige staatje Vaticaanstad is gevallen voor zonne-energie. ’s Werelds kleinste staatje gaat maar liefst 660 miljoen dollar investeren in wat zelfs de grootste zonne-energie installatie van Europa moet worden. 40.000 huishoudens moeten hiervan hun elektriciteit gaan ontvangen. Het zonnepark van 100 Mwp komt op een landgoed buiten Rome met tien keer de oppervlakte van Vaticaanstad zelf.


Burj Khalifa, Dubai, Verenigde Arabische Emiraten
De ontwikkelaars van het hoogste gebouw ter wereld, Burj Khalifa, hebben al in 2010 378 zonnecollectoren geïnstalleerd. Deze worden gebruikt om elke dag 140.000 liter water te verwarmen. In het gebouw is een innovatief koelsysteem toegepast, waarmee flink wat energie bespaard wordt.

Bron: EnergieVastgoed.nl/