Start / Ontwikkelingen / Deze bel opend deuren!

Deze bel opend deuren!


In Europa werken twee (!) kolencentrales om alle deurbellen van elektriciteit te voorzien. Zelfs als je deurbel niet gebruikt wordt, verbruikt deze stroom. Ook wel sluipverbruik genoemd. Verschillende duurzame projecten worden opgezet om deze vorm van verbruik tegen te gaan. Zo’n duurzaam project uit Nederland is de Solar Bell: een deurbel die werkt op zonne-energie.

Waar de meeste elektrische deurbellen werken met een transformator die 24/7 stroom verbruikt, werkt de Solar Bell geheel op zonne-energie en dus zonder transformator. Waarmee je tot 7 euro stroom per jaar bespaart en minder CO2 uitstoot. De accu in de bel zorgt ervoor dat ongebruikte energie wordt bewaard voor minder zonnige momenten. Zo kan er ook ‘s nachts en op donkere dagen gewoon worden aangebeld. Ook als je voordeur onder een carport is hoef je je geen zorgen te maken, de zonnecellen werken ook in de schaduw.

De deurbel is volgens de bedenkers, Bas van den Berg en Alexander Nijdam van DeVention, veel meer dan alleen een manier om geld en het milieu te besparen. Het gaat namelijk over de bewustwording van de energieverspilling: “Door het opvallende design en unieke uitstraling wekt het een dialoog op bij mensen, waarbij de bezitter van de Solar Bell de geïnteresseerde kan informeren over het sluipverbruik van deurbel maar ook over sluipverbruik in het algemeen.”

De Solar Bell opent letterlijk de deur naar een klimaatneutrale wereld. Check in onderstaande animatie hoe het werkt:

Bron: TrackAndHack.com/