Start / Ontwikkelingen / Ontwerp top-instituut duurzame energie bekend

Ontwerp top-instituut duurzame energie bekend


In het zero-emission gebouw van de Energy Academie Europe gaan ondernemers, studenten en onderzoekers uit binnen- en buitenland samenwerken om de internationale energievoorziening te verduurzamen voor de komende generaties. De nieuwbouw is een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool, het ontwerp is van Broekbakema.

Het gebouw is straks een driedimensionaal energieplein dat grofweg bestaat uit twee bouwdelen. De noordzijde is flexibel in te richten voor onderzoeksruimtes, laboratoria en kantoren. De zuidkant is ruimtelijk opengebroken en brengt het onderwijs en de verschillende energie-instituten dichter bij elkaar.

Tussen beide delen in bevindt zich het atrium als het hart van het gebouw waar alle kenniswerelden elkaar ontmoeten. Ook de wintertuin is door Broekbakema als groene oase ontworpen als een plek die ontmoeting en kruisbestuiving stimuleert.

Het is compact, volledig noord-zuid georiënteerd en gebaseerd op optimaal gebruik van de vier natuurelementen; aarde, water, lucht en zonlicht. De aarde dient als warmte-koude opslag voor koeling of juist opwarming van lucht en water. Regenwater wordt opgevangen en via een vijver als grijswater weer hergebruikt.

De luchtventilatie is natuurlijk: de wintertuin biedt de ventilatie voor de zuidgevel, een ondergronds labyrint ventileert de noordgevel. Een windschoorsteen verzorgt de natuurlijke luchtafvoer van het atrium. De buitenschil van het gebouw is volledig ingezet voor de opvang van zonne-energie. Door de zonnepanelen op het schuin oplopende dak in een driedimensionaal raster te plaatsen, is er tegelijkertijd alle ruimte voor maximale daglichttoetreding. Daarmee kan het gebruik van kunstlicht worden gereduceerd. Met deze buitenschil krijgt het gebouw een karakteristiek uiterlijk dat aantoont dat in dit gebouw op vernieuwende manieren met energie wordt omgegaan.

Het ontwerp van Broekbakema wordt gebouwd op de de Zernikecampus in Groningen en krijgt een BREEAM Outstanding beoordeling voor ontwerp én oplevering. Hiermee krijgt het de titel meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland.

Bron: DeArchitect.nl