Start / Ontwikkelingen / De wereld in 2025: top 10 innovaties

De wereld in 2025: top 10 innovaties

Hoe ziet de wereld er in 2025 uit? Zullen fossiele brandstoffen voorgoed verleden tijd zijn? Zullen we kanker kunnen genezen? En hoe zullen we reizen en communiceren? 10 voorspellingen.

Het Amerikaanse informatiebedrijf Thomson Reuters doet in het rapport ‘The World in 2025: 10 Predictions of Innovation’ een aantal voorspellingen met betrekking tot 10 specifieke domeinen op basis van twee soorten gegevens: de huidige wetenschappelijke vakbladenliteratuur enerzijds en patentaanvragen anderzijds. De voorspellingen van Thomson Reuters ogen bijzonder optimistisch.
2025_1B
1. Dementie daalt
Dementie vormt een van de grootste uitdagingen voor de toekomst. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht dat het aantal gevallen tegen 2050 zal verdriedubbelen. Toch is Thomson Reuters erg optimistisch omdat er meer geld zal worden vrijgemaakt voor het onderzoek naar dementie. ‘De focus op chromosomen die de neurodegeneratieve ziekte veroorzaken zal leiden tot meer tijdige diagnoses en meer efficiënte behandelingen. In 2025 zullen de studies naar genetische mutaties die dementie veroorzaken, gelinkt met een verbeterde opsporing en preventiemethodes, bijgevolg resulteren in heel wat minder mensen die aan de ziekte zullen lijden.’
2025_2
2. Overal zone-energie
Eentje voor de klimaatactivisten: tegen 2025 zal zonne-energie de grootste bron van energie zijn op onze planeet. ‘Thermische zonne-energie en zonnepanelen zullen gebouwen en water verwarmen en energie leveren voor toestellen in de woning en op kantoor, alsook voor winkels en fabrieken’, zo schrijven de auteurs.
2025_3B
3. Preventie van diabetes type 1
Diabetes type 1 treft patiënten doorgaans op jongere leeftijd dat type 2 diabetes (dat voorkomt op middelbare leeftijd). Het rapport van Thomson Reuters meent dat de kinderen van morgen zichzelf geen dagelijkse insulinespuit meer zullen moeten geven dankzij de genetische manipulatie van het genoom waarbij ziekteveroorzakende genen bij de mens zullen kunnen worden gemanipuleerd, wat tot de preventie van type 1 diabetes en andere ziektes zal leiden.
2025_4
4. Geen voedseltekorten meer
Het rapport gaat door op de optimistische weg: gedaan met voedseltekorten en honger in de wereld. ‘In 2025 zullen genetisch gemanipuleerde gewassen snel en veilig kunnen groeien dankzij het gebruik van LED-lampen die de groei stimuleren. Bovendien zullen de gewassen beschermd kunnen worden tegen ziektes.
2025_5
5. Elektrische vliegtuigen
Hoe zullen we reizen in 2025? Met het elektrisch vliegtuig. De vooruitgang van de Lithium-ferro batterijen en waterstofopslag zullen van elektrisch vliegen realiteit maken. ‘Deze vliegtuigen zullen ook gebruik maken van nieuwe materialen die het gewicht van het toestel doen dalen. Kleine elektrische commerciële vliegtuigen zullen ingezet worden voor korte reizen’, aldus de auteurs van het rapport.
2025_6
6. Het internet der dingen
Tegen 2025 is het internet der dingen een feit. Alles zal met elkaar verbonden zijn – van de koelkast in uw keuken tot de meest afgelegen landbouwer in Afrika. ‘Dankzij verbeterde halfgeleiders, supercondensators en 5G-technolgie zal de draadloze communicatie alles overheersen’, beweert het rapport.
2025_7
7. Geen plastic afval meer
Verpakking gemaakt van plantaardige cellulose zullen in 2025 de bovenhand hebben. ‘Plastic verpakkingen die niet afbreekbaar zijn, zijn met uitsterven bedreigd dankzij de ontwikkelingen in de technologie van bionanomaterialen.’
2025_8
8. Specifiekere medicijnen
Tegen 2025 zullen we meer gesofistikeerde en gepersonaliseerde medicijnen hebben. ‘De medicijnen die momenteel in ontwikkeling zijn, zijn zoveel meer doeltreffend doordat ze zich binden aan specifieke proteïnen’, schrijven de auteurs. ‘De kennis van de specifieke genmutaties zal zoveel meer geavanceerd zijn dat wetenschappers die welbepaalde mutaties beter zullen kunnen behandelen. Voorbeelden zijn borstkanker, melanoom en lonkanker.
2025_9
9. DNA in kaart
Kinderen die in 2025 worden geboren, zullen voortdurend worden getest op DNA-niveau. ‘In 2025 zal het DNA van de mens van bij de geboorte in kaart gebracht worden en elk jaar onderzocht om mogelijke veranderingen op te sporen die kunnen leiden tot ziektes.’
2025_10
10. Teleportatie wordt getest
Beam me up, Scotty? Niet helemaal. Maar het rapport schrijft wel dat onderzoek naar teleportatie niet veraf meer is. ‘We staan aan het begin van de exploratie van dit domein wat zal leiden tot het testen van quantumteleportatie in 2025.’

Bron: Knack.be