Start / Informatie / De voor- en nadelen van zonnepanelen

De voor- en nadelen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn op dit moment een veelbesproken onderwerp. Veel mensen zijn zich nog aan het oriënteren op zonnepanelen. Om een juiste beslissing te kunnen maken of we wel of niet zonnepanelen op ons dak te plaatsen wegen we vaak de voor- en nadelen met elkaar af. En hierbij helpen wij je graag. We hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn natuurlijk goed voor je portemonnee en het milieu. Hieronder lichten we de grootste voordelen voor je toe.

Een vaste en lage energieprijs
Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen ga je zelf energie produceren. Je weet vanaf het begin al wat de zonnepanelen jou gaan helpen besparen op de energieprijs. Je bent niet langer meer afhankelijk van de energieleverancier en in sommige gevallen ga je zelfs energie terug leveren aan het energienet. Hiervoor ontvang je eveneens een vergoeding. Kortom, zonnepanelen beschermen je tegen de stijgende energieprijzen.

Een lagere energierekening
Vanaf de dag dat er zonnepanelen op je dak liggen gaat je energierekening omlaag. Je wekt energie op wat in veel gevallen genoeg is om je huis zelfvoorzienend te maken. Doordat zonnepanelen het hele jaar energie opwekken, ook met bewolkt weer ben je dus altijd gegarandeerd van gratis energie. Kortom, je bespaart elke maand een flink bedrag op je energierekening en voorkomt een vervelende eindafrekening aan het einde van het jaar.

Een nuttige investering met een hoog rendement
Op dit moment ontvang je ongeveer 2% rente over je spaargeld, waar zonnepanelen al snel het dubbele opleveren. Met de oplopende energieprijzen en prijzen voor fossiele brandstoffen zullen zonnepanelen nog meer rendement dan dat ze nu al doen. Kortom, met zonnepanelen bespaar je meer op jouw energierekening dan je aan rente ontvangt op een spaarrekening bij de bank.

Goed voor het milieu
Zonnepanelen zorgen voor jouw eigen gratis groene energie. Je maakt met zonnepanelen gebruik van een onuitputtelijke energiebron; de zon. Terwijl de voorraad van olie, kolen en gas langzaam opraakt. En dat is niet alles. Zonnepanelen verkleinen de CO2 uitstoot van jouw huishouden. Dit kan oplopen tot jaarlijks 60 kg CO2 per m2 paneel. Daarnaast is het zelfs mogelijk om zonnepanelen te recyclen.

Een andere prettige bijkomstigheid is dat zonne-energie een stille manier is om energie op te wekken. Zonnepanelen maken geen rare geluiden, hebben geen gassen of vervelende uitstoot. Het is dus een veilige en betrouwbare manier om energie op te weken, met minimaal onderhoud. Wil je meer weten over het onderhouden van panelen? Kijk dan hier!

Zijn er dan ook nadelen aan zonnepanelen?
Het klinkt bijna te mooi voor woorden maar zonnepanelen kennen geen nadelen. Er zijn echter wel twee factoren die we kort willen toelichten zodat we zeker weten alles rondom zonnepanelen hebben besproken.

’s Nachts leveren de zonnepanelen geen energie
Je hebt daglicht nodig om energie op te wekken. Zelfs op bewolkte dagen zullen zonnepanelen energie opwekken. Dit betekent echter wel dat tussen zonsondergang en zonsopkomst er geen energie wordt geproduceerd door jouw zonnestroomsysteem. De salderingsregeling is hier natuurlijk een goede oplossing voor.

Een investering om te kunnen beginnen met besparen
Voordat je flink kunt gaan besparen op je energierekening moet je natuurlijk nog wel eerst een compleet zonnestroomsysteem aanschaffen. Dit brengt natuurlijk de nodige kosten met zich mee wat niet iedereen even op kan hoesten. Belangrijk is wel dat een zonnestroomsysteem zich na 7 jaar al volledig heeft terugbetaald en dat je daarna nog ruim 18 jaar kunt genieten van gratis stroom. Het is dus een lange termijn investering.

En krijg je het bedrag niet in één keer bij elkaar? Geen probleem! Bij ZekerVanZon krijg je door een slimme regeling de zonnepanelen gratis op je dak. Je betaalt de zonnepanelen met de opbrengt die ze opleveren. En zo kun je na 8 jaar alsnog genieten van gratis stroom. Wil je hier meer over weten? Kijk dan hier! 

Tot slot
Zonnepanelen zijn dus zeker weten een slimme investering. Vanaf het moment dat de zonnepanelen op jouw dak liggen begin je dus al met besparen. Nog niet overtuigd? Vraag dan naar de ervaringen van een van de vele zonne-energiegebruikers in Nederland.