Start / Informatie / De invloed van sneeuw op zonnepanelen

De invloed van sneeuw op zonnepanelen

De winterperiode is begonnen en we kunnen natuurlijk ook weer de nodige sneeuw verwachten in Nederland. Veel mensen vragen zich nu af, wat is de invloed van sneeuw op het rendement? Wij leggen het graag uit en geven je ook tips om sneeuw te verwijderen van je zonnepanelen.

Ook in de winter wekken zonnepanelen energie op. 
In de winterdagen ligt het rendement over het algemeen lager dan in de zomermaanden. Dit komt onder andere door het aantal zonuren dat lager ligt. Hierdoor leveren de zonnepanelen minder energie. In de koude wintermaanden wanneer de zonnepanelen bedekt zijn met sneeuw wil je ervoor zorgen dat de zonnepanelen energie blijven leveren. Een grote misopvatting is dat sommigen beweren dat zonnepanelen alleen rendement hebben als de zon schijnt. Dit is niet waar, zonnepanelen hebben zonlicht nodig om energie op te wekken. Zonlicht is er ook in de winter dus ook in de winter wekken zonnepanelen energie op.

Belangrijk om als eerste te schrijven is dat je zonnepanelen niet na iedere sneeuwval sneeuwvrij hoeft te maken. De daken zijn in veel gevallen niet makkelijk bereikbaar en we willen je natuurlijk niet in benarde situaties brengen.

Wat wel en niet te doen bij sneeuw op je zonnepanelen
Als je zonnepaneel volledig bedekt is met sneeuw dan kan het verstandig zijn om je zonnepanelen sneeuwvrij te maken. Indien er een klein stuk vrij is en de winterzon straalt dan zal je zien dat de zonnepanelen over het algemeen zelf hun werk doen en dat ze binnen een aanzienbare tijd sneeuwvrij zijn. In de meeste gevallen raden we ook aan om gewoon de zonnepanelen hun werk te laten doen.

Een aantal tips als je de zonnepanelen sneeuwvrij wilt maken.

  • Maak gebruik van een (telescopische) wisser. Deze wisser kun je vinden bij de meeste bouwmarkten. Je kunt met deze wisser je dak schoon vegen. Op deze manier hoef je niet zelf het dak op om het op te lossen .
  • Je kunt er ook voor kiezen om je zonnepanelen schoon te laten maken door een installateur van Metdezon. Heb je zelf geen tijd om dit te doen of vind je het toch te riskant, dan is dit een goede oplossing. Als je bij Metdezon kiest voor Metdezon Zeker dan zit bij jouw zonnepanelen inbegrepen.

Dit zijn een aantal handige tips om jouw zonnepanelen sneeuwvrij te maken. Er zijn ook een paar tips die je niet moet doen.

  • Je zonnepanelen schoonspuiten is geen goede oplossing. Er zal een laagje ijs ontstaan op je zonnepanelen. Je kunt dan beter wachten totdat het ontdooit.
  • De bekende middelen (steen)zout en autowas. We raden je aan om dit niet te gebruiken. Zout kan namelijk een negatief invloed hebben op je dak en autowas kan zelfs de coatinglaag van je zonnepanelen verwijderen. Zonde van de zonnepanelen en jouw dak.
  • Ga de sneeuw op je zonnepanelen niet te lijf met een ruitenkrabber. Je kunt op deze manier heel makkelijk je zonnepaneel beschadigen. Er ontstaan krassen wat weer een negatief effect heeft op het rendement van je panelen.

Met deze tips moet je de winterdagen wel doorkomen. Heb je zelf ook nog tips om de sneeuw te verwijderen van je zonnepanelen? Deel ze dan gerust met ons!