Start / Informatie / Dag- en nachttarief bij zonnepanelen

Dag- en nachttarief bij zonnepanelen

Na de aanschaf van zonnepanelen komt ook de beslissing om te kiezen tussen een dubbel of enkel tarief. Het kan namelijk best voordeliger zijn om met een dubbele meter te werken. Het ligt aan uw huishouden wat het beste uit komt. Zo kan het voorkomen dat u vooral ’s avonds of in het weekend veel stroom verbruikt of juist doordeweeks. En belangrijker; wat voor invloed hebben uw zonnepanelen op het dag- en nachttarief?
energiemeter2
Dubbele meter
Het is nog altijd een veelbesproken item op onze community: doe ik er nu wel of niet goed aan om als gebruiker van zonnepanelen een dubbele meter aan te schaffen? Allereerst is het belangrijk om te weten wat het verschil is met de gewone meter. De dubbele meter meet het stroomtarief in piek- en dalmomenten apart. Tijdens daluren geldt een lager tarief per kWh. Dat betekent dat het voor laagverbruikers van stroom doorgaans niet veel nut heeft om een dubbele meter aan te schaffen. Dat wordt een ander verhaal als je overdag tussen 7.00 uur en 23.00 uur veel stroom verbruikt. De dubbeltariefmeting is pas voordeliger wanneer het verbruik buiten deze uren gelijk of groter is dan overdag.

Het dag- en nachttarief is vaak verschillend met het standaardtarief dat uw energieleverancier heeft. Daarbij zult u dus moeten kijken naar wat het voordeligste is om te kiezen. Het kan raadzaam zijn om daarvoor zelf nauwkeurig bij te houden hoeveel en wanneer u stroom verbruikt. Want niet voor ieder huishouden dat gelijk is gelden dezelfde opties. De samenstelling van het gezin (en vooral het energieverbruik) is van belang hierbij: twee grote gezinnen hoeven niet hetzelfde aan stroom te gebruiken. Zo kunnen de gebruiksmomenten erg uiteenlopen.

Invloed zonnesysteem op meter
Als eigenaar van zonnepanelen is het natuurlijk van belang om te weten of het verstandig is om een dubbele meter aan te schaffen of niet. Het ligt in principe aan je energieleverancier. Iedere energiemaatschappij kent namelijk zijn eigen beleid wat betreft het terugleveren van stroom aan de leverancier. Zolang er geen concrete wetgeving bestaat blijft het afhankelijk van het energiebeleid per bedrijf.

Over het algemeen wordt er op twee manier gekeken naar teruglevering bij dubbele meters:
– Verrekenen van gebruikte stroom
– Verrekenen van opgewekte stroom

De eerste methode is het verrekenen van de gebruikte stroom. Staat de meter voor het dagverbruik op 0, dan ontvangt u de kale prijs per kWh. De andere manier verrekend wat je tot dan toe aan energie hebt opgewekt met de afgenomen stroom van de leverancier. Het is dus afhankelijk per energieleverancier welke methode zij hanteren bij het omgaan met dubbele meters en teruglevering.

Conclusie
Uiteraard wordt dit bedrag gesaldeerd (lees meer over salderen in een vorig blog: Wat is salderen?) met de door de zonnepanelen gewekte stroom. Vanwege de zonuren is het over het algemeen niet voordelig om een dubbele meter te gebruiken. Uw energie wordt namelijk overdag opgewekt, terwijl u vooral in de avonduren het meeste verbruikt. Het is verstandig om als eigenaar van zonnepanelen voor de zekerheid navraag te doen bij de energieleverancier. Deze kan dan aangeven welke meter het meest geschikt is voor uw stroomverbruik.