Start / Ontwikkelingen / Boot op zonne-energie ruimt vervuilde haven op

Boot op zonne-energie ruimt vervuilde haven op

vuilboot
“Het is een beetje een mix tussen een ruimteschip, een oude molen en een paardenkar.” Dit is hoe John Kellet zijn eigen creatie beschrijft, tegenover NPR. Het is eigenlijk een boot op zonne-energie en het blijkt erg effectief in het opschonen van de vervuilde haven van Baltimore.

Haven steeds meer vervuild
De haven van Baltimore, een toeristische trekpleister, raakte steeds meer vervuild. Schoonmakers met netten konden gewoon weg de hoeveelheid plastic zakjes, gebruikte sigaretten en flesjes niet meer bijhouden.

Inner Harbor Water Wheel
Kellet bedacht de Inner Harbor Water Wheel. De stoming drijft een waterrad aan dat vervolgens een band doet bewegen. De band pikt het vuil uit de baai op en stort het in een vuilnisbak. De overkapping is om te voorkomen dat het vuilnis weer wegwaait.

Zonnepanelen op boot
Als er weinig stroming is, komen de zonnepanelen in actie. Ze produceren ongeveer 30 kilowattuur per dag. De boot haalt wanneer het vaart een indrukwekkende hoeveelheid vuilnis op. “Het waterrad is enorm belangrijk voor ons, verklaart Bill Flohr, die de baai beheert. “Het lijkt erop dat de boot 95 procent verzamelt van wat we normaliter met de hand hadden opgeruimd.” Volgens schema moet de baai binnen 6 jaar volledig opgeruimd zijn en schoon genoeg zijn om er in te zwemmen.

Bron: Scientias.nl