Start / Nieuws / Belgische zonnepanelen leverden voor het eerst ruim 3 gigawatt

Belgische zonnepanelen leverden voor het eerst ruim 3 gigawatt

belgieIn België is de eerste helft van dit jaar voor 10 megawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd. Daarmee bedraagt de capaciteit van alle geïnstalleerde zonnepanelen voor het eerst ruim 3.000 megawatt, ruim drie keer zoveel als het vermogen van één kernreactor.

Dat meldt De Standaard vrijdag op basis van informatie van Apere, een Waalse organisatie die de duurzame energie in het land monitort. Volgens Apere, die niet uitlegt hoe de capaciteit precies is gemeten, bedraagt de totale capaciteit van de panelen exact 3.020 megawatt. Dat is bijna drie keer zoveel als het vermogen van één van de stopgezette kernreactoren, Tihange 2. Die bedroeg 1.008 megawatt.

De zonnepanelen, die volgens Apere een totale oppervlakte van 22 vierkante kilometer bestrijken, leverden tot en met juni een gemiddelde productie van 2.713 gigawattuur. Daarmee waren ze tot dat moment al goed voor 3,3 procent van het totale energieverbruik van het land, dat vorig jaar 82 terawattuur bedroeg.

Het Belgische Infrax liet begin deze maand weten dat consumenten en bedrijven die zonnepanelen hebben geïnstalleerd wat de netbeheerder betreft meer moeten betalen. Dit bedrag, een capaciteitsvergoeding, zou gebaseerd moeten zijn op basis van het benodigde vermogen. “Op die manier dragen ook eigenaars van zonnepanelen bij in de kosten van onze netten”, aldus Infrax.

Bron: Tweakers.net