Start / Ontwikkelingen / Als eerste zonnepanelen in Sliedrecht

Als eerste zonnepanelen in Sliedrecht

“Ik heb in één maand al dertig euro aan energie bespaard”, vertelt Arie Goudriaan (69) uit Sliedrecht trots. Op 13 mei 2013 kreeg hij als eerste inwoner van Sliedrecht zonnepanelen op zijn dak geplaatst. “Ik wilde dit al heel lang. Toen we vanuit de gemeente een mooie aanbieding kregen, heb ik me daarvoor aangemeld.”

De gemeente Sliedrecht deed met verschillende gemeenten uit de regio mee aan een groepsaankoop van zonnepanelen en daardoor kon Goudriaan vier zonnepanelen voor 1750 euro aanschaffen. “Ik kreeg maar liefst een korting van 220 euro.”

Sommige familieleden en bekenden van Goudriaan begrijpen niet waarom hij de zonnepanelen nog aanschaft op zijn leeftijd. “Zij denken dat ik de kosten er nooit meer uitkrijg. De zonnepanelen gaan dertig jaar mee, maar ik verwacht natuurlijk niet dat ik honderd word. Daar gaat het me ook niet om. Ik draag graag mijn steentje bij aan het milieu.”

“Op zonnige dagen zie ik de energiemeter in de meterkast gewoon achteruitlopen. Dat is toch prachtig. Via de zonnepanelen lever ik een stukje van mijn eigen energie aan.”

Goudriaan krijgt groene stroom via Eneco aangeleverd. De vier zonnepanelen leveren als het ware energie terug aan Goudriaans adres als de zon schijnt. De 110 V moet naar 230 V omgezet worden en dat gebeurt via een omvormer, die tegelijkertijd met het plaatsen van de zonnepanelen ook bij Goudriaan in huis is opgehangen. “Ik heb geld geïnvesteerd, maar ik krijg ook weer geld terug”, zegt Goudriaan. “Op jaarbasis hoop ik toch 200 euro aan stroomkosten terug te krijgen, dus ik bespaar meer dan 10 procent rente van het aankoopbedrag.”

Via zijn laptop en I-phone kan Goudriaan precies zien hoeveel energie er door de zonnepanelen wordt aangeleverd. “Er staat zelfs bij aangegeven hoeveel CO2-uitstoot en hoeveel omgekapte bomen ik bespaar.”

Goudriaan logt verschillende keren per dag in op de website van de leverancier van de zonnepanelen. “Dit kan ik zelfs buitenshuis doen. Het is zo leuk om te zien wat er met de zonne-energie gebeurt. Ik ben zeer tevreden over de plaatsing van de zonnepanelen. Je hoort en ziet de energie niet, maar toch gebeurt er van alles. De zonnepanelen waren maar liefst binnen drie uur geïnstalleerd. Eerlijk gezegd begrijp ik de woningbouwverenigingen niet, zij zouden dit toch voor alle huurders mogelijk moeten maken, door met elkaar een collectieve inkoop van zonnepanelen te regelen.”

De groepsaankoop SamenZonneEnergie levert de zes gemeenten in de Drechtsteden meer dan 9000 nieuwe zonnepanelen op. In heel Zuid-Holland hebben 943 inwoners het aanbod van ‘MetDeZon’ voor het zonnepanelensysteem geaccepteerd en zijn binnen vier maanden eigenaar van een zonnepanelensysteem.

Bron: DeWeekkrant.nl / door: Ditty Drenthe