Start / Ontwikkelingen / ‘Adopteerbare’ zonnepanelen op dak Euroborg

‘Adopteerbare’ zonnepanelen op dak Euroborg

Het dak van het Groningse voetbalstadion Euroborg wordt bedekt met ruim duizend ‘adopteerbare’ zonnepanelen. Dat bevestigt een woordvoerder van FC Groningen donderdag. De panelen zijn bedoeld voor Nederlanders die geen eigen dak hebben en toch zelf stroom willen opwekken.

Het plaatsen van de panelen is een initiatief van Stichting 1miljoenwatt. Elk paneel kost 550 euro, een bedrag dat de investeerder na 24 jaar terugkrijgt. Daarnaast krijgt de pachter van het paneel geld voor de stroom die het paneel opwekt. FC Groningen is afnemer van de opgewekte stroom.

Dit bedrag wordt bovendien verhoogd met een ‘zonnerente’. Deze rente is afhankelijk van de ontwikkeling van stroomprijzen. Bij een constante energieprijs bedraagt de rente ongeveer 2,5 procent op jaarbasis. “Dat is dus net wat meer dan de rente op de gemiddelde spaarrekening”, aldus initiatiefnemer Sven Pluut van Stichting 1miljoenwatt.

De plaatsing van de panelen gebeurt pas wanneer er voldoende aanmeldingen zijn, zo meldt de stichting. Voetbalclub FC Groningen zegt ‘ruim voldoende aandacht’ te verwachten om het project te laten slagen. Hoewel het initiatief nog maar pas is begonnen, zijn al 130 panelen aangeschaft, aldus een zegsman van de club.

Bron: Novum