Start / Ontwikkelingen / 3D zonnecel levert meer energie

3D zonnecel levert meer energie

’s Werelds eerste 3-dimensionale zonnecel blijkt significant meer elektriciteit te produceren dan vooraf werd gedacht.

Het bedrijf Solar3D kondigde vandaag aan dat zij ’s werelds eerste 3D zonnecel hebben ontwikkeld en getest. Het nieuwe model is gemaakt van silicium en blijkt onder dezelfde omstandigheden 2,5 keer zoveel elektriciteit op te wekken als traditionele zonnecellen. Traditionele zonnecellen bestaan uit één of meerdere dunne laagjes die een deel van het zonlicht dat er op schijnt omzetten in elektriciteit. Tot 30 procent van het zonlicht wordt echter weerkaatst en nog meer gaat verloren in het materiaal van de zonnecellen.

De 3D zonnecel is echter opgebouwd uit kamertjes van nog geen millimeter groot. Het licht dat hierin binnendringt, wordt door de wanden van zo’n kamertje herhaaldelijk weerkaatst. Bij elke weerkaatsing wordt een beetje elektriciteit opgewekt, tot uiteindelijk vrijwel al het zonlicht is omgezet in energie.
Daarbovenop kan de nieuwe zonnecel dankzij de opbouw van de kamertjes de hele dag door licht opvangen op alle dagen van het jaar. Dit in tegenstelling tot traditionele zonnecellen die sterk afhankelijk zijn van de stand van de zon.

Bron: NU.nl / Bitsofscience.org