Start / Ontwikkelingen / 2011 Het jaar van de zonne-energie!

2011 Het jaar van de zonne-energie!

EPIADe Europese productiecapaciteit van zonne-energie zal in 2015 verviervoudigd zijn, van 28 GW nu tot bijna 100 GW over vier jaar. Dat valt te lezen in het rapport ‘Solar Generation 6’ dat EPIA, ‘s werelds grootste brancheorganisatie voor zonne-energie deze maand in samenwerking met Greenpeace publiceerde.

Het nieuws komt op het moment dat kernenergie ter discussie staat vanwege de aardbeving in Japan, zegt Winfried Hoffmann, vice-president van EPIA: “In Duitsland alleen al is nu 17 Gigawatt aan PV-installaties geïnstalleerd en dat is net zoveel als 12 kerncentrales.”

De concurrentie met de Aziatische landen is levendig, maar nog altijd heeft Europa een wereldwijd marktaandeel van 80%. De huidige Europese capaciteit van 28 GW zal toenemen tot bijna 100 GW in 2015. En de investeringen stijgen met tien miljard euro, naar meer dan 35 miljard.

“Maar de Europese dominantie gaat verminderen”, aldus Hoffmann, “ondermeer door de opkomst van China, India, de VS en Zuid-Amerika. Maar die mondialisering is juist een teken van een gezonde en volwassen markt voor zonne-energie.” Dr. Winfried Hoffmann is één van de sprekers van het congres ‘The Solar Future: Belgium’, op 23 maart 2011 in Brussel.

Het rapport Solar Generation 6 is te downloaden op www.epia.org